Cărți handmade – lucru cu mărgele

Handmade înseamnă lucrat de mână. Dar nu doar atât. De multe ori înseamnă pasiune, simț artistic, dăruire, bucuria de a realiza ceva cu propriile mâni. Pe o piață în formare la noi, handmade-ul românesc, în special bijuteriile și accesoriile, a început să capete formă, iar artizanii încep să-și definitiveze stilul. Fie că sunt începători sau deja lucrează de câțiva ani, căutarea nu ia niciodată sfârșit: tutoriale, modele, inspirație, tehnici, idei.

Așa că o listă de cărți pe acest domeniu ar putea fi foarte utilă.


Beadwork este desemnată generic arta de a înșira mărgele (stringing), crearea bijuteriilor din sârmă (wire work), țesătoria (weaving) și brodatul, croșetatul și tricotatul cu mărgele, mizând în principal pe bijuterii, dar și pe accesorii și decorațiuni.

 

Cărțile de stringing conțin de obicei pe lângă tehnici de bază și modele inspiraționale de combinații ale pietrelor, margelelor și cristalelor.

Cărțile de țesut și brodat conțin tutoriale pas cu pas și scheme pentru țesut mărgele de nisip în diverse culori.


O tehnică foarte interesantă și cu rezultate spectaculoase este cea a lucrului cu sârmă. Cărțile de wire work te învață cum să răsucești sârma în fel și chip, cum să o combini cu pietre și să o bați cu ciocanul ca să iasă o piesă de bijuterie demnă de purtat. De asemenea conțin și informații utile despre tipurile de sârmă existente, materialele necesare în aceasta metodă, tips & tricks, precum și nenumărate modele în funcție de nivelul de dificultate. De asemenea există și cărți speciale pentru metoda numită chain maille, o categorie aparte a lucrului cu sârmă și anume lucrul cu zale.

 


Mai multe cărți puteți găsi desigur în lista de mai jos.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *