Haiku

Butterflies in flight
Brilliant rainbow colors
Ripple past the pond…

Haiku este un poem japonez, cu o formă specifică, alcătuit din 17 silabe repartizate pe 3 versuri, alcătuite din 5,7,5 silabe, care exprimă foarte multe în extrem de puține cuvinte. Haiku este cea mai cunoscută formă de poezie din Japonia, unde se preconizează că sunt aproape 10 milioane de scriitori de acest gen. Subiectul cel mai des abordat în poezia haiku este natura, dar nu este o regulă generală.

Scopul principal pentru citirea și scrierea poemului haiku este de a exprima sentimentele ce ne-au pătruns în momente speciale ale vieții, experiențe și percepții despre natură. Haiku este un poem al esențelor, accesibil și pătrunzător, potrivit pentru orice vârstă.

Poetul japonez Masaoka Shiki a afirmat că haiku este un instantaneu al realității, înrudit cu fotografia. Astfel, mulți poeți moderni ai Japoniei îmbină poemele acestea cu imagini vizuale abstracte, pentru a stimula imaginația cititorului. Alte forme de poezie inspirate din haiku sunt și senryu și dodoitsu. Senryu este un fel de haiku comic, apropiat de epigrama occidentală.

Mai multe cărți despre haiku

Mai multe cărți despre  Japonia și cultura japoneză

Author: Oana Misha

Dragostea pentru cărți mi-a ghidat drumul spre dezvoltarea de până acum și încă nu mi-am schimbat direcția. Îmi place să cred că orice om are o parte interesantă ce poate fi poate fi modelată cu ajutorul cărților. La fel cum poveștile cu zâne fac orice copil să crească frumos, la fel și adulții au nevoie de lectura potrivită pentru a face alegerile corecte în viață și pentru a-și dezvolta abilitățile. În munca mea la Books Express doresc să realizez o apropiere între oameni și cărți.

2 thoughts on “Haiku”

  1. Haiku nu e primul gen de poezie pe care l-as alege sa-l citesc. In schimb citesc Minulescu si Bacovia. Ei doi, cu siguranta, ar fi ales Haiku. Motivul pentru care nu a-si citi haiku este acela ca ma gandesc ca este compus de un individ care mai de graba s-ar sinucide decat sa-si dezonoreze stapanul, sau care si-ar jertfi propriul copil decat sa nu-si respecte un angajament. De vina pentru asta este James Clavell. (Bineinteles ca acelasi japonez a construit si cel mai rapid tren care nu intarzie niciodata.)
    Dar daca:1) Minulescu si Bacovia mai mult ca sigur ar fi citit haiku, iar Clavell cu siguranta a citit haiku
    2)Eu citesc Minulescu, Bacovia si Clavell
    3) Inseamna ca si mie mi-ar placea, mai mult ca sigur, daca nu chiar cu siguranta, sa citesc haiku
    Un silogism simplu in favoarea Haiku.

  2. Haiku este aceea poezie instantanee, care te loveste pe moment si simti cum iti curg ideile. Personal, am avut cateva tentative de haiku si nu este atat de usor precum am crezut. Desi, in aparenta, cele 3 versuri nu par sa aibe legatura intre ele, la o analiza mai atenta acestea exprima atat de mult si comprima enorm de multe sentimente si trairi incat cele 3 ajung sa creeze o intreaga poveste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *