Growing Up Absurd

Paul Goodman este o persoană ale cărei scrieri și reflecții au avut un impact profund asupra generației anilor ’60. Romancier, dramaturg și poet, Paul Goodman este un personaj destul de excentric, care a servit ca sursă de inspirație pentu tinerii din America. Ideile sale privind sistemul educațional aduc în prin plan credința conform căreia învățământul obligatoriu nu este doar o risipă, dar și un instrument distructiv care mutilează mințile tinerilor. El susține ideea că pentru a fi educați, tinerii trebuie să aibă în vedere chestiuni care țin de valorile umane și nu mecanice noțiuni impuse în școli. Potrivit lui Goodman, sistemul formal de învățământ nu poate fi potrivit pentru toți tinerii, iar cei care nu dețin abilitățile și aptitudinile necesare vor fi constrânși să urmeze un drum care nu li se potrivește, în loc să se dezvolte într-o direcție în care ar fi extraordinari.

Paul Goodman a fost de asemenea și un psihoterapeut care a întemeiat la jumatatea secolului XX psihoterapia Gestalt, alături de Fritz Perls și Laura Perls. Pe scurt, această formă de terapie de tip umanist are la bază o filozofie existențialistă, ce pune accentul pe ideea de “aici și acum” și pe responsabilitatea pe care ființa umană o are pentru trăirile sale, dar și pentru comportamentul său.

În cartea sa Growing Up Absurd (un bestseller atunci când a fost publicată în anul 1960), Goodman analizează cauzele și efectele pe care sistemele sociale și politice organizate le au asupra generației tinere. Lucrarea sa este foarte bine documentată, oferind argumente puternice care să susțină toate ideile sale. Goodman a scris o carte exepțională în care vorbește despre delicvența juvenilă și alte probleme cu care se confruntă tinerii, subiectul fiind unul de actualitate. Growing Up Absurd evocă într-o modalitate strălucită condiția adolescenților neînțeleși de către o lume pustiită și crudă. Cititorii acestei cărți, în special tinerii, vor găsi această lectură foate relevantă și inspirantă. Puterea acestei lecturi este esențializată și în titlul documentarului Paul Goodman Changed My Life.

 “In our society, bright lively children, with the potentiality for knowledge, noble ideals, honest effort, and some kind of worth-while achievement, are transformed into useless and cynical bipeds, or decent young men trapped or early resigned, whether in or out of the organized system. My purpose is a simple one: to show how it is desperately hard these days for an average child to grow up to be a man, for our present organized system of society does not want men.  They are not safe. They do not suit.”

 

Author: Denora

Amestec de culoare, de fantezie și rigoare, de fragilitate și forță, iubesc oamenii și cuvintele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *