Grădina Samuraiului

The Samurai's Garden
Să-i mulțumim imaginației că nu are frontiere și că nu ne trebuie viză pentru a călători în lumea întreagă. Și ce este cel mai important este că ajungem în celălalt capăt al lumii în decurs de câteva cuvinte. Dar țineți minte: o călătorie nu durează doar cât ținem cartea deschisă, ea se prelungește în mintea noastră, păcălindu-ne ochii și amintirile.

“You have a strong face. A face someone doesn’t forget. Like a samurai”

Astăzi facem o incursiune pe tărâmul Japoniei, în anul 1937, chiar la începutul războiului Sino-Japonez și urmărim poveștile sensibile și pline de mister ale lui Stephen, un tânăr de 20 de ani, și Matsu,  grădinar și îngrijitor al casei lui Stephen. Afectat de tuberculoză și sfătuit de tatăl său să părăsească China aflată în război, Stephen se retrage în Tarumi, un sătuc aflat pe malul mării în Japonia. Acolo leagă prietenii strânse cu vârstnicul care îi îngrijește casa, Sachi, o femeie cu lepră și Keiko, o tânără de vârsta lui cu care trăiește prima dragoste.

În Japonia își găsește Stephen liniștea și, pe moment ce își recapătă sănătatea puțin câte puțin, acesta descoperă secretele ascunse într-un sat departe de violență și suferință. Grădina casei sale reprezintă o oază de pace și seninătate, aranjată și întreținută de Matsu, japonezul ce avea să-i devină un prieten apropiat.

” Matsu once told me the bridge represented the samurai’s difficult path from this world to the afterlife. When you reach the top of the bridge, you can see your way to paradise. I feel as if the past few days have given me a glimpse of that. To simply live a life without fear has been a true paradise.

Departe de pericol, dar și de familie, Stephen învață ce este prietenia, ce este iubirea, ce este sacrificiul și descoperă că frumusețea se găsește chiar și în cele mai neașteptate locuri. Este o frumusețe înrădăcinată în esența celui care, față în față cu tragedia, nu renunță la luptă și înfruntă greutățile cu grație. Stephen ajunge că cunoască delicata poveste dintre Matsu, Sachi și Kenzo și își dă seama că loialitatea și prietenia trec orice barieră.

Romanul  „The Samurai’s Garden”, a cărei autoare este Gail Tsukiyama, este un tablou natural în care este surprinsă frumusețea în diverse forme ascunse, retrase, nebănuite, una pe care Stephen o descoperă și o transpune în picturile sale. Matsu este imaginea clară a samuraiului, dovedind caracteristicile specifice unuia: loialitate, prietenie, modestie, înțelepciune, tăcere. Sunt calități pe care i le transmite și lui Stephen fără să își dea seama. de aceea este privit ca un mentor.

“The garden is a world filled with secrets. Slowly, I see more each day. The black pines twist and turn to form graceful shapes, while the moss is a carpet of green that invites you to sit by the pond. Even the stone lanterns, which dimly light the way at night, allow you to see only so much. Matsu’s garden whispers at you, never shouts; it leads you down a path hoping for more, as if everything is seen, yet hidden. There’s a quiet beauty here I only hope I can capture on canvas.”

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *