Generaţia Peter Pan

De fiecare dată când mă duc în vizită pe la rude, aud aceleaşi întrebări (cele clasice, le ştiţi): “Dar tu când te măriţi?”, “Când o să vedem şi noi un nepoţel?”, “Cum, nu ţi-ai luat încă o casă? Păi, ce mai aştepţi? Trebuie să le faci acum, cât eşti încă tânără, mai târziu cine ştie dacă o să mai poţi.”

La vârsta mea, părinţii mei deja mă aveau pe mine, aveau o casă şi job stabil, cu planuri de viitor. Bunicii mei şi, în general, cei din generaţia lor, se căsătoreau imediat după 18 ani şi, până la 25, aveau deja 3-4 copii. Pe de altă parte, eu stau într-o garsonieră în chirie şi nu am niciun plan de măritiş sau de copii.

Inclusiv cărţile pe care le citesc sunt pentru adolescenţi, despre adolescenţi.

Şi se pare că nu sunt singura. Există o denumire pentru cei care se încadrează în descrierea de mai sus: generaţia Peter Pan. Cu vârste de la 25 la 40 ani, aici se încadrează toţi cei care nu vor o căsnicie, o investiţie majoră cu rate la bănci, un copil, cei care locuiesc singuri, cei care îşi aruncă banii pe excursii, vacanţe, petreceri, cluburi şi alte vicii.

La prima vedere ai fi tentat să le pui eticheta de imaturi şi iresponsabili. Dar nu este aşa. Priveşte mai aproape. Sunt oameni inteligenţi, educaţi, cu un simţ dezvoltat al realităţii. Doar că ei aleg să-şi trăiască viaţa în propriul lor stil şi pur şi simplu nu vor să renunţe la copilărie.

Statisticile spun că, în 1970, bărbaţii se căsătoreau la vârsta de 24 ani iar femeile la 22. În prezent, media de vârstă este 32 pentru bărbaţi şi 30 pentru femei. În ultimii zece ani, numărul femeilor care se căsătoresc între 30-40 ani s-a dublat. Iar datorită tratamentelor pentru fertilitate, femeile pot avea copii şi în jurul vârstei de 40 ani.

De ce, totuşi, se întâmplă asta? Am putea arunca, în primul rând, vina pe economie. Lucrurile nu mai sunt cum erau pe vremea părinţilor noştri. Să-ţi cumperi o casă, în prezent, este extrem de dificil dacă nu imposibil, băncile nu ştiu cum să scoată bani de la noi pe toate părţile, s.a.m.d. Dar acesta nu este un motiv bun – generaţiile anterioare s-au confruntat la rândul lor cu situaţii de criză economică. Mai mult decât atât, o parte dintre ei au supravieţuit perioadelor de război sau comunism.

“Oamenii se tem să se privească prin ochii realităţii şi să constate că sunt adulţi. Impresia lor este că maturizarea nu aduce cu sine nimic bun – toate valorile culturale actuale sunt legate de tinereţe”, spun oamenii de ştiinţă care au studiat acest fenomen.

Până una alta, nu e obligatoriu să fii inclus într-o anumită categorie. Ai libertatea să fii cum vrei, dacă asta te face fericit. Pentru că asta căutăm toţi cu frenezie, nu?

Iar dacă eşti persoana matură şi adultă, cu un copil, o maşină şi o casă în rate, ai toată admiraţia noastră, a celor din generaţia Peter Pan. Avem doar un mesaj pentru tine, cu rugămintea să nu uiți:

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Andreea Rau

Visez cu ochii deschişi. Citesc. Scriu. Cânt, atunci când nu mă aude nimeni. Sunt fericită, uneori. Vreau să evadez din realitate şi să-mi construiesc o lume imaginară, în care să pot trăi. Sunt ca tine. Un simplu om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *