Gemuri și dulcețuri

Dulceţurile şi gemurile parfumate sunt unul din motivele pentru care iubesc vara. Zmeurele, căpşunele, cireşele, vişinele, fructele de pădure sunt câteva din fructele aflate în centrul atenţiei în cel mai călduros anotimp. Cui nu îi place să servească o astfel de delicatesă alături de o îngheţată sau poate lângă biscuiţi, chiar pe pâine prăjită sau într-o prăjitură ? Copilăria mea este presărată cu momente din acestea dulci, de rafturi încărcate de borcane colorate. Cât de frumos mirosea în toată casa când  mama pregătea un astfel de desert şi ce mai lingeam cratiţa în care fierbeau fructele cu zahărul şi alte mirodenii. Un bol cu dulceaţă, un pahar de apă rece cu gheaţă şi desenele preferate, aşa îmi petreceam după-amiaza. Acum, că am crescut şi nu îmi mai petrec zilele în faţa desenelor animate, încep să prepar singură dulceaţa şi gemul după reţetele notate în caietul de bucate al familiei mele. Poate, în timp, îmi voi trece şi eu propriile mele creaţii pe care le voi da mai departe copiilor mei.

Ca să vă iasă dulceaţa sau gemul cât mai bine trebuie să aveţi exerciţiu şi să urmăriţi cu mare atenţie reţeta. Nu este un procedeu complicat, dar presupune migală şi câteva cunoştinţe de bază în ale gătitului. Vă împărtăşesc două reţete pe care trebuie neapărat să le preparaţi în această vară. Fuguţa la piaţă, vedeţi dacă mai găsiţi căpşune şi cireşe şi făceţi-vă provizii. Fiţi cu ochii şi pe zmeură, iese o dulceaţă excelentă.

Dulceață de zmeură cu mere și ghimbir

Este o dulceaţă mai specială şi ar fi un cadou excelent pentru o persoană dragă. Aveţi nevoie de o cantitate egală de zmeură şi mere, zahăr la jumătate din cantitatea de zmeură, suc de lămâie, o bucățică de ghimbir și  puţin vin alb nu prea dulce. Curăţaţi merele și tăiați-le cubulețe mici. Le stropiți cu suc de lămâie ca să nu se oxideze. După ce spălaţi şi zmeurele le puneți împreună în aceeași cratiță și presărați zahărul. Le mai lăsați la odihnit un sfert de oră și le puneți pe foc, adăugând puțin vin alb după ce au început să fiarbă. Se vor fi fiert atunci când siropul se leagă.

Gem de căpșune

Aveţi nevoie de cantităţi egale de căpșune şi zahăr pentru ca gemul să reziste fără să se pună conservant.Spălaţi bine căpşunele, le rupeţi codiţele şi le lăsaţi de seara până dimineaţa la macerat împreună cu jumătate din cantitatea de zahăr. Dimineaţă se pun căpşunele la fiert într-o oală mare şi se adaugă restul de zahăr. Se fierb la foc mic timp de multe ore în funcţie de cât de tari sunt căpşunele, de cât de repede fierb etc. Au fiert suficient atunci când nu mai fac spumă.  După ce gemul este fiert se pregătesc borcanele,  se spălă toate, se şterg bine şi se sterilizează câteva minute în cuptor. Borcanele trebuie să fie calde când turnaţi gemul în ele. Se toarnă gemul în fiecare borcan, se înfiletează capacul şi se pregăteşte “dunstul” uscat adică se pune pe jos o pătură pe care se aseaza borcanele în pungă de plastic. Aveţi grijă ca punga să nu treacă de capacul borcanului pentru a nu se crea condens.  Se acoperă borcanele cu o pătură şi se lasă 1-2 zile până când borcanele, respectiv gemul, sunt reci. Un proces complicat şi de durată, dar rezultatul va fi DELICIOS.

 

 

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *