Funny Hornby

Din când în când, îţi revin cu tandreţe în gând momentele speciale petrecute în compania cuiva drag, vorbe care îţi răsună în minte zgomotos, amintirile pe care le-aţi creat împreună. Şi, pentru că nu v-aţi mai întâlnit de ceva vreme, începi să te întrebi ce mai face, cum o mai duce cu fericirea şi oare ce vă aşteaptă în călătoria asta, care sigur mai are staţii comune pentru amândoi.

După 6 ani de absenţă, am aflat de curând prin ce hăţişuri literare şi-a mai croit drum năstruşnicul Nick Hornby, de care mă leagă o mulţime de întâmplări fictive. De la meciurile echipei Arsenal, din Fever Pitch la traseele de skateboard din Slam, de la Toppers’ House, clădirea londoneză preferată de depresivi în noaptea de Anul Nou, în A long way down, la casa din Pennsylvania a muzicianului aflat într-un blocaj artistic din Juliet, naked, am străbătut multe poveşti alături de Hornby, pe urmele strălucitoare ale umorului său negru.

Scriitorul britanic este fascinat de “divertismentul luat în serios” şi de literatura scrisă firesc, cu simplitate, naturaleţe, fără a atrage atenţia asupra stilului, ci asupra lumii pe care o descrie. De-asta fiecare dintre cărţile lui creează o realitate din care simţi că faci parte sau în care îţi regăseşti prietenii şi parcă te aştepţi în orice moment să-ţi sosească prin poştă o scrisoare melancolică de la Tucker Crowe, un bileţel nepoliticos, dar isteţ de la Sam Jones, o notă explicativă amănunţită de la Maureen sau un avion de hârtie de la Marcus.

Funny Girl

Când am aflat că se pregăteşte lansarea unui nou roman, m-am gândit cu emoţie la invitaţia într-o nouă lume, la cât de stângace va fi revederea, ce ne putem spune după atâta vreme, la cât de mult s-a schimbat Nick Hornby, la cum m-am schimbat eu şi dacă ne vom regăsi într-o poveste comună. Nu ne-am rătăcit nici se această dată. Funny Girl este o carte despre curaj, umor, sfidarea convenţiilor, refacerea jocurilor, fericirea de a şti ce-ţi doreşti cu adevărat şi succesul de a fi tu însuţi.

Având ca inspiraţie copleşitoarea personalitate a fantasticei Lucille Ball, cea care a redefinit rolul femeii în comedie, personajul lui Hornby, Barbara Parker, părăseşte în 1964 titlul de Miss Blackpool în căutarea unui vis de necuprins în tiara de regină a unei frumuseţi de provincie – îşi doreşte să fie parte din istoria televiziunii britanice, a sitcomurilor şi pionier pentru ceva ce nu s-a mai făcut vreodată pe micul ecran.

“Ce lucru îngrozitor e educaţia, dacă scopul ei e să cultive minţi care dispreţuiesc divertismentul şi pe oamenii care îl apreciază.” (Funny Girl)

Fever Pitch
Slam
Într-o perioadă în care glamourul şi curentul flower-power îşi disputau întâietatea în Londra încă nerecuperată după cel de-al Doilea Război Mondial, Funny Girl urmăreşte, pe parcursul a 40 de ani, mecanismele comice ale vieţii Barbarei, trăită printre reflectoare (fostul Miss de la malul mării devenise star sub pseudonimul Sophie Straw), culisele pline de intrigi, de nevroze şi de hohote de râs ale scrierii de scenarii, platourile de filmare şi viaţa de zi cu zi, între strălucirea West Endului şi dezolarea cluburilor de rock. Fiecare personaj percepe succesul în felul lui – să fii faimos, să fii un artist neînţeles, să câştigi suficient pentru a-ţi întreţine familia, dar Hornby lasă să se strecoare prin ţesătura fină a credinţelor lor şi o viziune comună – succesul este creativitate, este capacitatea de a reuşi să creezi lucruri minunate şi să ştii să repeţi experienţa.

A Long Way Down
Juliet, Naked
M-am bucurat să îl reîntâlnesc pe Nick Hornby aşa. Forţa lui artistică, dată de firesc, autentic, căutarea poveştii, nu a cuvintelor este completată în Funny Girl de joaca de-a absurdul în care l-a pregătit Samuel Beckett (al cărui portret îl are în biroul lui din Islington) şi de luciditatea scânteietoare a lui Tom Stoppard, pe care-l descrie astfel: “Super-deştept, dar abordabil şi natural. Cred că a fost primul om care m-a făcut să mă gândesc: “Aha, înţeleg. Chiar poţi să-ţi câştigi existenţa din asta”.

Bine ai revenit, Nick! We missed you!

займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *