Fulgul de nea – frumusețea secretă a iernii

 

“Lives are snowflakes – unique in detail, forming patterns we have seen before, but as like one another as peas in a pod (and have you ever looked at peas in a pod? I mean, really looked at them? There’s not a chance you’d mistake one for another, after a minute’s close inspection.)” Neil Gaiman

Nu-i de mirare că adorăm zăpadă. Ați văzut cât sunt de frumoși fulgii de nea? Au o delicatețe aparte, sunt fragili și efemeri, dar stârnesc atâtea sentimente pentru niște simple cristale de gheață. Căci asta și sunt, cristale de gheață care, printr-o multitudine de combinații, formează fulgii. Există un număr infinit de aranjamente al acestor cristale, depinzând de mediu, de temperatură și alte condiții climatice. Astfel, avem în atmosferă niște creații spectaculoase la nivel microscopic.  Minunatele forme pe care aceștia le pot dobândi se pot observa și cu ochiul liber, trebuie doar să aveți o vedere clară și precisă.

S-au făcut cercetări pe marginea acestui subiect, iar profesorul de fizică, Kenneth Libbrecht, este unul dintre cei care studiază acest fenomen al formării fulgilor. El analizează întreaga dinamică  a acestor cristale și a spectaculosului rezultat.  Complexitatea acestei transformări și instabilitatea fulgilor le dă bătăi de cap oamenilor de știință, aceștia încercând să înțeleagă dispunerea cristalelor, ținând cont de influențele provenite din exterior.

Diferitele temperaturi și  umiditatea aerului determină forma unui fulg de nea, cristalele schimbându-și forma în câteva milisecunde în funcție de condițiile atmosferice.  Temperaturile extrem de joase creează fulgi cu vârfuri ascuțite, cu 6 brațe simetrice.  Fulgii care se dezvoltă la temperaturi mai mari nu au forme atât de complexe și deosebite. Prezența factorilor diverși influențează modul de formare al cristalelor de gheață. Nu toți fulgii au aceeași mărime, formă și densitate și nici simetrici nu sunt. Totul ține de  dispunerea moleculelor de apă . Ținând cont de toate aceste aspecte legate de fizică și chimie, aspecte pe care unii le pot înțelege, alții mai puțin, putem afirma că fulgii de nea sunt unici. Și magici, cum le place copiilor să creadă. Și nouă. 🙂

Fotograful rus, Alexey Kljatov, a făcut o serie de fotografii fulgilor, surprinzând diferitele forme ale acestora. Priviți și voi câtă măiestrie poate exista în ceva atât de mic. Magie sau știință? Eu cred că știința în sine este o magie.

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *