Frica de zgomote a animalelor în timpul sărbătorilor

Dacă pentru majoritatea oamenilor sărbătorile de iarnă reprezintă o perioadă de relaxare și de bucurii, pentru unii proprietari de câini aceste zile devin un motiv de stres și de îngrijorare pentru animalele lor.Este vorba de proprietarii animalelor care prezintă frica față de zgomote. La sfârșit de an, când pretutindeni se aude bubuitul petardelor, această frică poate îmbrăca forma unei adevărate fobii – câinii cu asemenea probleme răspund exagerat la un stimul auditiv care pe ceilalți semeni ai lor pare să nu îi deranjeze deloc.Există mai multe grade și mai multe forme de manifestare ale acestei tulburări de comportament. Putem avea de-a face cu câini care la auzul pocnitorilor devin mai atenți și își caută un loc ascuns în care se simt mai în siguranță, dar putem întâlni și câini cu adevărat îngroziți, ce își exprimă frica într-un mod dramatic, mergând de la ușoare tremurături și scâncete până la lătrături și urlete, tahipnee și tahicardie (respirație și cord accelerat), încercări disperate de a evada din casă (sapă în podea, zgârie ușa). 

Uneori această frică poate fi fatală animalelor cu probleme cardio-respiratorii. Nu s-a demonstrat o anume predispoziție de vârstă sau de sex pentru această deviație de comportament. Dacă nu este tratată, în timp, stimulii care declanșează frica devin mai variați și manifestările de intensitate mai mare. Astfel, dacă inițial animalul era doar puțin agitat când auzea pocnitorile, mai târziu el poate căpăta fobia de zgomote, devenind înspăimântat la auzul unei singure pocnitori.Totodată, dacă stimulul inițial a fost reprezentat doar de pocnitori, manifestările fricii având caracter sezonier (perioada sărbătorilor de iarnă) și nefiind atât de deranjantă pentru stăpân, mai târziu animalul poate reacționa la fel și la zgomote asemănătoare (tunetele din timpul furtunilor spre exemplu) cu care se poate întâlni tot timpul anului.Astfel, dacă trecem cu vederea primele manifestări ale fricii de zgomote apărute în perioada de sărbători, putem ajunge în situația ca animalul nostru să devină extrem de agitat și de înspăimântat la cele mai mici semne ale furtunii (el știe că furtuna este însoțită de tunete care la rândul lor sunt asemănătoare cu pocnitorile care au declanșat fobia). Pentru noi pare lipsit de sens ca atunci când se înnorează puțin și vântul se întețește câinele să se agite, să se ascundă sau să încerce să scape din casă, dar el așteaptă în mod reflex să audă bubuitul tunetului.Dr. Luminița Paraschiv via VetHelp.roCele mai noi și mai apreciate cărți de medicină veterinară 
Feline Cardiologyde Etienne Côté, Kristin A. MacDonald, Kathryn M. Meurs, Margaret M. SleeperFeline Cardiology este prima carte dedicată diagnosticării și tratamentului bolilor de inimă ale felinelor. Destinată utilizării în clinici, care combină informațiile cu aplicațiile practice, utilizând un format dens pentru o utilizare mai facilă. Feline Cardiology oferă informații detaliate, împărțite pe specii, dar axate pe cele mai întâlnite afecțiuni cardiovasculare.Cartea este creată pe baza expertizei a 4 autori recunoscuți internațional, iar conținutul variază de la tratamente de bază și avansate pentru cardiomiopatie, aritmie și multe alte afecțiuni  până la cele mai noi informații despre testarea genetică, semnele care indică problemele inimii și multe altele.  
Blackwell′s Five–Minute Veterinary Consult Clinical Companion: Canine and Feline Infectious Diseases and Parasitology
Blackwell′s Five–Minute Veterinary Consult Clinical Companionde Stephen C. Barr, Dwight D. BowmanBlackwell’s Five-Minute Veterinary Consult Clinical Companion: Canine and Feline Infectious Diseases and Parasitology, Second Edition utilizează un format alfabetic ușor de utilizat pentru a acoperi un spectru larg de boli infecțioase și tulburări cauzate de paraziți ale câinilor și ale felinelor. Parte a popularei serii Five-Minute Veterinary Consult, include informații despre multe boli și organisme specifice, de la amebiasis și Ehrlichiosis pâna la rabie și muște câinești. Textul oferă liste de diagnostice diferențiale, dar și informații despre medicamente, dozarea lor, toxicitate, opțiuni de tratament, testarea diagnosticului, recomandări de imunizare și citologie.  
Veterinary Ophthalmologyde Kirk N. GelattAcum într-o a patra ediție de două volume, aceasta carte apreciată la nivel internațional, este una dintre cele mai bune din domeniul oftalmologiei veterinare. Titlul oferă o acoperire incomparabilă ale bolilor și ale tratamentelor aplicate ochilor, incluzând deopotrivă managementul medical și chirurgical al problemelor oftalmologice ale speciilor domestice, exotice și de laborator. Pentru oricine care are un interes special pentru medicina veterinară sau oftalmologia comparativă, Veterinary Ophtalmology este o achiziție esențială. Găzduind autori internaționali și ilustrații color, noua ediție duce mai departe tradiția excelenței stabilită în edițiile precedente.
Atlas of Small Animal Ultrasonographyde Dominique Penninck, Marc-André d’AnjouAtlas of Small Animal Ultrasonography oferă un ghid vizual pentru utilizarea diagnosticării cu ajutorul ultrasunetelor în cazul animalelor de mici dimensiuni. Acest atlas actualizat ale cele mai întâlnite examinări cu ultrasunete reprezintă un mod de informare valoros pentru cei deja acomodați cu această tehnică, dar și pentru care abia au avut contact cu această ramură. Fiecare capitol oferă cititorului informații necesare în legătură cu diagnosticarea cu ajutorul ultrasunetelor. Cartea este împărțită în capitole în funcție de proceduri și de tehnici de examinare ale tuturor părților corpului, iar fiecare cuprinde numeroase ilustrații și imagini care să faciliteze interpretarea diagnosticului.займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *