Sudhir Venkatesh și ‘jungla urbană’

Sudhir Venkatesh, un sociolog și etnograf citadin, de origine indiană, este în prezent profesor de sociologie şi studii afro-americane la Universitatea Columbia din New York. A scris diverse cărţi în care a analizat societatea americană ascunsă: “American Project. The Rise and Fall of a Modern Ghetto”, “Off the Books. The Underground Economy of the Urban Poor”, “Gang Leader for a Day: A Rogue Sociologist Takes to the Streets”. În noua sa carte, “Floating City: A Rogue Sociologist Lost and Found in New York’s Underground Economy” întâlnim diferite personaje pe care autorul le observă şi cu care chiar interacţionează: prostituate, dealeri, imigranţi, cămătari sau persoane publice, importante, ce aparţin elitei. Venkatesh este implicat în studierea graniţelor societăţilor, grupurile sociale marginalizate, îndepărtate, care şi-au creat propriul stil de viaţă în afara oraşelor.

În cadrul ultimei sale cărţi, sociologul, stabilit la New York unde este şi profesor la Universitatea Columbia, scoate în evidenţă multiplele feţe ale junglei urbane. Noul oraș este diferit de Chicago, unde trăise până în acel moment, aici îşi dă seama că distincţia dintre rasă şi clasă este uşor estompată. El încearcă să arate cititorilor legăturile dintre două lumi contrastante: cea a elitelor şi cea a sărăcimii. Acum rămâne ca voi sa apreciaţi în ce măsură reuşeşte să facă acest lucru. Sunt anumite aspecte ale vieţii pe care le face cunoscute şi le expune aşa cum le percepe. Interacțiunea pe care o are cu diverse “personalităţi” îl ajută să îşi construiască un studiu elaborat şi oarecum necesar. Este dator să scrie poveştile oamenilor pe care îi întâlneşte, să le dea mai departe, să circule în mai multe medii sociale. Sunt poveşti de viaţă pe care le dezvăluie, le transmite ca pe nişte lecţii, însă pare să îi placă să fie chiar el în centrul atenţiei, aşa că scrie pentru publicul larg. Acum rămâne de văzut dacă se mulţumeşte doar cu publicul larg.

 

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *