Festivalurile lumii

„Cǎlǎtorului îi şade bine cu drumul” spuneau bunicii noştri şi aşa cum am aflat mulţi dintre noi, poţi descoperi mai multe despre o culturǎ vizitând locurile care îşi exercitǎ fascinaţia asupra noastrǎ, decât citind despre ele în cǎrţi. Sǎ nu fiu înţeleasǎ greşit, asta când o serie de întâmplǎri fericite şi planete favorabile se întâlnesc sǎ putem întreprinde cǎlǎtoria, pentru cǎ altfel, lectura e oricum un mijloc excelent de a-ţi satisface curiozitǎţile.

Festivalurile sunt mǎrturii vii ale „descendenţei” uneu culturi şi cele care sunt în mǎsurǎ sǎ vorbeascǎ despre identitatea unui popor, ce-l animǎ pe acesta, ce-l înalţǎ şi-l coboarǎ, şi din care reies componente culturale esenţiale: spiritualitate, social, economic chiar, psihologie de viaţǎ.

Festivalurile antreneazǎ o descǎtuşare de energii formidabilǎ, în urma cǎreia sinele se va resimţi poate liber, împǎcat, mai curat, sau din perspectiva observatorului strǎin de locuri şi obiceiuri, vitaminizat pe de-a-ntregul şi mai deschis cǎtre viaţǎ, în toate formele ei.

Festivalurile listate mai jos nu sunt din cele mai bizare (ca El Colacho, practicat în Spania, care implicǎ sǎrituri peste copii de pânǎ într-un an, în speranţa cǎ aceştia vor fi absolviţi de pǎcatul original; festivalul acesta dateazǎ încǎ din 1620 şi era o formǎ rarǎ şi…stranie de botez) şi nici, sǎ zicem, comune (ca Oktoberfest), ci cele pe care mi-ar plǎcea, într-o zi, sǎ le bifez pe lista de lucruri vǎzute şi fǎcute. Pentru mine, sunt cee mai spectaculoase, amuzante şi emoţionante.

Holi, India: cel mai viu colorat festival, Holi transpune atât de bine diversitatea culturalǎ hindusǎ şi curcubeul de emoţii al unui popor pestriţ înǎuntru şi afarǎ, dar care nu înceteazǎ sǎ surprindǎ.

Carnavalul de la Rio de Janeiro înseamnǎ samba, veşminte extravagante, dar şi elegante. Cea mai mare petrecere în aer liber!

Festivalul lampioanelor din Pingxi, Taiwan: legenda spune cǎ muncitorii care lucrau în munţi înfruntau mereu riscul de a fi prǎdaţi sau chiar ucişi şi lansau lampioanele ca sǎ îşi informeze familiile cǎ sunt sǎnǎtoşi. Azi, lampioanele sunt simboluri ale pǎcii şi norocului şi mii de participanţi scriu dorinţe înǎuntrul lor şi le lanseazǎ într-un spectacol de culoare magnific.

Carnavalul de la Veneţia: cu mǎşti de toate formele şi culorile, poţi fi ce şi cine îşi doreşti sǎ fii în timpul acestui festival care, odatǎ, încuraja libertinajul de orice fel.

Bǎtaia cu portocale, Ivrea, Italia: locuitorii oraşului sunt împǎrţiţi în echipe de luptǎ şi bǎtǎlia începe. Spectatorii nu pot arunca cu portocale, ceea ce e bine, e un festival unde poţi foarte bine fi observator. O variaţie mai puţin violentǎ este Bǎtaia cu struguri din Mallorca, Spania.

Festivalul Deşertului din Jaisalmer, India: încǎ un festival la care sǎ participi ca observator la întrecerile de cǎmile sau unde poţi alege cea mai frumoasǎ mustaţǎ şi admira pe Mr Desert. A, şi polo pe nisip cu cǎmile!

Bǎtaia cu apǎ Songkran, Tailanda: este, evident, despre purificare, curǎţare, şi prospeţime. Casele sunt aranjate, statuile lui Buddha sunt spǎlate uşor cu apǎ parfumatǎ, iar bǎtrânii sunt onoraţi turnând apǎ pe mâinile lor. Ȋn aprilie, Tailanda e foarte cǎlduroasǎ aşa cǎ o bǎtaie bunǎ cu apǎ poate fi tot ceea ce îţi lipseşte pentru a începe anul fǎrǎ gânduri rele şi cu mult noroc.

Festivalul Nopţilor albe din Sankt-Petersburg, Rusia înseamnǎ balet clasic, operǎ şi orchestre şi bǎtǎlia între piraţi pe râul Neva.

La Tomatina, Buñol, Spania: încǎ o bǎtaie, de data asta, cea mai amuzantǎ, dupǎ mine, cu roşii. La început, participanţii sunt stropiţi cu apǎ şi apoi, bǎtaia propriu-zisǎ dureazǎ o orǎ.

Festivalul nǎmolului în Boryeong, Koreea de Sud: festivalul a început ca un mijloc de a promova nǎmolul bogat în minerale al regiunii, dar s-a transformat treptat într-un spectacol. Pregǎtiţi-vǎ pentru piscine cu nǎmol, tobogane şi competiţii de ski pe nǎmol.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

1 thought on “Festivalurile lumii”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *