Fericirea e o alegere!

Fericirea este cel mai râvnit lucru. Toată lumea vrea să fie fericită și să se bucure de tot ceea ce oferă viața, însă câți știu să aprecieze ceea ce au și să fructifice ceea ce le este oferit?  Din păcate, 50 de procente din fericire sunt determinate de trăsăturile de personalitate ereditare, așa că nu putem fi niciodată 100% fericiți, în condițiile în care jumătate din fericire nu ține de noi ci de genetică. Rămân însă 50 de procente pe care le putem controla în sfera relațiilor, sănătății, carierei, familiei, pasiunilor, etc. Dacă îți este scris în ADN să fii trist și morocănos și nu poți fi o rază de soare pe cer înnorat nu îți rămâne decât să înveți cum să fii una.

1. Fă-ți prieteni buni

Este ușor să te concentrezi pe crearea unei rețele de parteneri, clienți, angajați, etc. pentru că există o recompensă profesională. Dar există o recompensă și mai mare atunci când îți faci prieteni. Cu cât ai mai multi prieteni buni cu care să te înțelegi foarte bine, cu atât îți cresc șansele de a fi mai fericit și mai binedispus.

2. Fii recunoscător

Conform studiilor făcute, partenerii cuplurilor care își exprimă recunoștința unul față de celălalt au șanse mult mai mari în a-și întări relația și a-i face loc și fericirii. Același lucru e valabil peste tot. Și la locul de muncă, și în familie, printre prieteni.

O altă metodă indirectă de a te face fericit este să pui pe hârtie lucrurile pentru care ești recunoscător. Oamenii care conștientizează lucrurile bune care îi înconjoară sunt mult mai fericiți și mulțumiți cu situația lor, concentrându-se pe ceea ce au și nu pe ce nu au. Este extrem de motivant să vrei o carieră de succes, să ai relații profesionale și personale bune, un cont mai mare în bancă și tot așa. Nu e nimic greșit în a te ambiționa să obții mai mult, dar e mai sănătos și mai indicat să fii recunoscător  pentru ce ai. Așa îți vei aduce aminte că ai vise mari, dar și realizări pe măsură care ar trebui să te facă să te simți mândru de propriile tale forțe.

3. Urmărește-ți țelurile

Țelurile pe care nu le urmărești nu sunt țeluri, ci vise care te fac fericit doar atunci când visezi. Așa cum am spus mai sus, fii recunoscător pentru ce ai, dar încearcă să îți depășești limitele, să țintești mai sus ca să obții mai mult pe munca și efortul tău. Prețuiește-ți eforturile și apreciază-te de fiecare dată când mai faci un pas spre reușită. Nu face greșeala de a compara ceea ce ești acum cu ceea ce speri că vei fi cândva. Nu e un sentiment real. Compară unde ești acum cu unde erai în urmă cu ceva timp. Așa vei vedea diferența și vei simți un „boost” de încredere.

4. Dă contur lucrurilor la care excelezi cât de des poți

Cunoști replica-clișeu „ artistul sărac e un artist fericit”? Se pare că este adevărată. Artiștii sunt mult mai fericiți și mai mulțumiți de ei înșiși decât cei care nu au nicio legătură cu arta, chiar dacă sunt plătiți mult mai prost. Atât timp cât îți place ceea ce faci și te regăsești în munca pe care o depui vor veni și recompensele. Nu zic, însă, că e bine să faci doar ceea ce adori și să mori de foame că nu te plătește nimeni să…desenezi, spre exemplu, însă poți găsi căi de împăcare a două lucruri diferite, unul care să îți ofere plăcere spirituală și unul care să îți ofere plăcere materială. Încearcă să îți găsești mai mult timp pentru a te ocupa de lucrurile la care te pricepi, pentru că trebuie să investești în ele dacă vrei să obții realizări satisfăcătoare.

5. Dăruiește

A dărui înseamnă un act de altruism, că te gândești la celălalt și că îți face plăcere să îi dăruiești de la sfaturi și sprijin moral până la lucruri materiale. Atunci când ajutăm pe cineva care are nevoie ne simțim bine, fericiți, mândri că am beneficiat de metode de a-l face și pe celălalt fericit.  Ne aducem aminte că, datorită efortului și sacrificiilor pe care le-am depus, am ajuns într-un anumit punct din viață care ne permite să ajutăm la rândul nostru.

6.Nu alerga după obiecte materiale

Banii nu cumpără fericirea. Îți pot crea impresia că da, dar nu este chiar așa. Ești trist că nu ai o mașină mai mare, că locuiești într-o garsonieră și ți-ai dori nespus să ai un living cu un șemineu. Ajungi să cumperi o casă mai mare, să o mobilezi, să o decorezi după placul tău, să te acomodezi cu schimbarea și după câteva luni casa nouă devine…obișnuită, e a ta, îi știi toate colțurile, toate dichisurile. Deja nu îți mai provoacă fericire, nu mai e nouă. E ceva al tău pe care deja îl ai. Și atât. Ai fost fericit pe moment, când ai deschis pentru prima oară ușa, ai fost încântat pentru că ai obținut o așa răsplată, dar după un timp nu mai simți fericire când te uiți la ceea ce ai material, o tabletă de ultimă generație, o fustă nouă, un sacou elegant, etc. Pune mai mult preț pe experiențe și pe amintiri, pe ceea ce te dezvoltă și te reprezintă, pe oameni și pe tine însuți.

7. Trăiește viața pe care vrei să o trăiești

Mulți oameni trăiesc cu regretul că nu au avut curajul să ducă o viață așa cum ar fi vrut, ducând viața pe care alții le-au impus-o. Ceea ce gândesc ceilalți, în special oameni pe care nu îi cunoști, nu ar trebui să te intereseze. Ceea ce vor oamenii ca tu să faci nu contează. Speranțele tale, visele și țelurile tale sunt cele care contează. Înconjoară-te de oameni care te sprijină și cărora le pasă de cine ești cu adevărat. Ia deciziile care sunt potrivite pentru tine, spune ceea ce vrei să spui oamenilor care au nevoie să audă, exprimă-ți sentimentele, zâmbește, fă-ți prieteni. Nu duce o viață condiționată, libertatea e importantă.

Fericirea e o alegere. Tu ești în control. Fă alegerile care te fac fericit.

 

 займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *