Fenomenul Violetta- benefic sau nesănătos?

Dragi părinți de fete, sunt sigură că sunteți familiarizați cu fenomenul Violetta care a debutat în urmă cu trei ani în Europa. De ce spun fenomen? Pentru că adolescenți din lumea întreagă și-au găsit idolii în personajele din serialul argentinian, marca Disney, Violetta, aceștia trecând peste faza Hannah Montana, așa cum se poate vedea și pe piața româneasca.

Cine este Violetta? Ce reprezintă ea? Ce transmite? În spatele acestui personaj care creează isterie se află actrița argentiniană, Martina Stoessel, actriță, model și solistă, în vârstă de doar 18 ani. Este considerată o inspirație și un model demn de urmat de adolescentele din lumea întreagă. Toate adolescentele îi cântă melodiile, îi abordează stilul vestimentar și și-au bombardat camerele cu tot felul de produse de la vestimentație până la rechizite școlare cu personaje din acest serial. Pe 2 septembrie protagoniștii serialului au avut o reprezentație pe scena noastră, în București, în Piața Constituției. Publicul tânăr a fost în delir, iar visul puștilor de a-și întâlni idolii s-a împlinit.

Ce facem noi, ca părinți, în fața acestui val de schimbări în lumea copiilor noștri? Majoritatea vor să arate ca Violetta, să facă parte din lumea ei, să se îmbrace ca ea, să cânte ca ea. Anii aceștia sunt importanți pentru că acum este momentul când li se conturează personalitatea și încep să își definească propriul stil. Ce facem dacă jumătate din copiii români vor arăta la fel, vor fi copiile unui personaj fictiv? Vor mai ști să facă diferența dintre realitate și ficțiune? E cazul să ne îngrijorăm? Există și părți bune, dar și rele ale acestui fenomen, așa cum a fost și în cazul Hannah Montana și a precursoarelor ei. Mulți spun că va trece și acest trend și va apărea altul și tot așa. Și noi, în copilăria noastră, am avut idoli și încercam să ne îmbrăcăm și să comportăm ca ei. Încă țin minte etapa Sailor Moon prin care am trecut și eu. Și îmi aduc aminte cu zâmbetul pe buze. Eu zic să îi lăsăm să se bucure de acest val, dar să le explicăm, în același timp, că totul are o limită și că nu trebuie să renunțe la identitatea lor și să transforme în altceva decât ceea ce sunt. Violetta ar trebui privită ca un model de inspirație și nu ceva mai mult.

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *