Femei care aleargă cu lupii- The women who run with the wolves Clarissa Pinkola Estés

women_who_run_w-330“In a single human being there are many other beings, all with their own values, motives, and devices. Some psychological technologies suggest we arrest these beings, count them, name them, force them into harness till they shuffle along like vanquished slaves. But to do this would halt the dance of wildish lights in a woman’s eyes; it would halt her heat lightning and arrest all throwing of sparks. Rather than corrupt her natural beauty, our work is to build for all these beings a wildish countryside wherein the artists among them can make, the lovers love, the healers heal.” 

În timp ce așa-zisele religii păgâne divinizau femeia, în majoritatea marilor religii ale lumii aceasta încă mai plătește prețul păcatului săvârșit de Eva, fiind plasată în inferioritate, acuzată că ar fi un izvor al întunericului, ajungându-se la exercitarea unui control exagerat asupra ei, fiind obligată să-și reprime sexualitatea și multe alte libertăți. Nici psihologia tradițională nu e cu mult mai îngăduitoare, privind femeia așa cum o vrea bărbatul să fie, ignorând adevărata ei natură. Perfecțiunea, acest aspect atât de ridicol, imposibil și plictisitor, cerut de lumea în care trăim este sinonimul stagnării și o închisoare pentru natura umană.

Women who run with the wolves este o carte în care se resimt puternic influențele autoarei provenite de pe urma specializării sale în tulburările cauzate de stresul post-traumatic, formării ca psihanalist Jungian și vocației de poet. Prin intermediul a 19 texte multiculturale, un amestec de mituri, folclor și basme, Clarissa Pinkola Estés își propune să ajute femeile să se reconecteze la adevăratul lor sine, cel instinctual.

“Wildlife and the Wild Woman are both endangered species.”

În primul rând nu trebuie făcută greșeala de a lua cuvântul “wild” în sensul său modern care este asociat cu lipsa de control, ci în sensul original care se referă la adevărata natură a ființei, care respectă totuși niște limite, un fel de “let us misbehave with integrity”. Femeia sălbatică e cea care nu-și suprimă darurile cu care a înzestrat-o natura: intuiția puternică, simțurile ascuțite, abilitatea de a vedea dincolo de aparențe, dar și o minunată creativitate.

Nu întâmplător cuvintele ei sunt adevărate vitamine pentru suflet, Clarissa mergând pe linia unor tradiții din Mexic și America Centrală în care poveștile sunt sacre și folosite ca remediu medicinal. Rolul lor este nu atât de a te face să te simți mai bine, cât mai degrabă de a te determina să întorci privirea spre interior, de a-ți ghida întoarcerea la origini. Astfel vei putea descoperi ceva ce ai pierdut de-a lungul timpului din cauza constrângerilor impuse de societate și să readuce acel lucru în conștiință pentru a realiza o întregire a ființei.

 “Do not cringe and make yourself small if you are called the black sheep, the maverick, the lone wolf. Those with slow seeing say a nonconformist is a blight on society. But it has been proven over the centuries, that being different means standing at the edge, means one is practically guaranteed to make an original contribution, a useful and stunning contribution to her culture.” 

 Prin această carte ce poate fi privită ca o lucrare de antropologie, Estés a creat un nou lexicon pentru a descrie psihicul feminin, folosindu-se de povești pentru a descrie diverse arhetipuri și rolul pe care acestea îl au în dezvoltarea femeii. Nu avem de-a face cu o lucrare plată, analitică așa cum ar fi de așteptat, ci de rânduri pline de pasiune, umor și căldură umană, de o carte care vine să potolească acea setea/foame a sufletului care ne-a măcinat dintotdeauna. Nu puține sunt femeile care mărturisesc că această lectură le-a schimbat viața.

“If you want to create, you have to sacrifice superficiality, some security, and often your desire to be liked, to draw up your most intense insights, your most far-reaching visions.” 

 Women who run with the wolves este o carte pentru acele femei a căror viață e un chin din cauza presiunii survenite pe fondul așteptărilor impuse de familie, societate și religie, o carte pentru fiice, mame și bunici, pentru femeia care vrea să se trezească, să fie atentă, să înceteze a mai fi naivă sau neinformată. Pentru femeia care vrea să preia frâiele propriei vieți și să redescopere instinctele sale feminine. Cuvintele acestei cărți sunt instrumente magice care pot deschide pasaje secrete spre memoria ancestrală.

“The doors to the world of the wild Self are few but precious. If you have a deep scar, that is a door, if you have an old, old story, that is a door. If you love the sky and the water so much you almost cannot bear it, that is a door. If you yearn for a deeper life, a full life, a sane life, that is a door.”

 

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Elena Silvana

Scriu și citesc, iar asta îmi ocupă tot timpul. Cred în anticipație și în curiozitate ca fiind cea mai pură formă de insubordonare. Nici o poveste nu poate fi spusă fără poezie. Arta nu ar trebui să fie separată de viață ca și cum ar fi prea prețioasă pentru utilizarea de zi cu zi. Poate tocmai de aceea deviza mea este: dream, create, inspire.

1 thought on “Femei care aleargă cu lupii- The women who run with the wolves Clarissa Pinkola Estés”

  1. …… cu ceva timp in urma ,departe de casa , cand singura evadare dupa o zi pe santier era o carte buna , am gasit din intamplare cartea d-nei Estes….. :)…. iar cand am terminat de citit , am in inteles ca in sufletul unei femei , The Little Girl never dies….. :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *