Fashion Photographers

Fotografia de modă există încă din 1840 și a apărut pentru a facilita vânzarea de îmbrăcăminte și accesorii noi pe piață. În timp, fotografia de modă și-a dezvoltat propria estetică, a început să pună accent pe decoruri și felul în care sunt prezentate articolele de îmbrăcăminte și cum este evidențiat modelul. Datorită imaginii ei plină de farmec, elegantă, distractivă, folositoare, fotografia de modă a devenit o industrie pe picioarele sale, din ce în ce mai apreciată. Din anii ’20 acest domeniu a început să se transforme dintr-un demers pur comercial în terioriul de exprimare al unor artiști deveniți legendari pentru forța vizionară prin care au schimbat moda. Domeniul modei a început să se dezvăluie prin intermediul fotografiei și să fie accesibilă pentru toată lumea. Fotografii de modă au avut darul să vadă dincolo de aparențe și să își dorească să împartă acest lucru cu ceilalți, pentru ca mai apoi să ridice la rang de artă momentele lor de inspirație.

Helmut Newton(1920-2004) S-a născut în Germania, la Berlin, unde a studiat la Școala Americană. A devenit faimos datorită nudurilor feminine pe care le-a fotografiat, dar pentru că abordările sale sexuale i-au fost cenzurate în America, în anii ’60 a plecat la Paris. Acolo a început să lucreze cu ediția franceză a revistei Vogue. În 1970 Helmut Newton era faimos deja pentru fotografiile sale nud. După un accidnet vascular și-a schimbat concepția despre viață iar acest lucru s-a reflectat și în munca lui. A trecut de la nudurile inofensive, la ipostaze perverse, agresive, cu mesaje sado-masochiste.

David Bailey(1938) este unul dintre fotografii celebri din Marea Britanie cunoscut pentru stilul lipsit de inhibiții și unicitatea ipostazelor în care și-a prezentat subiecții. În 1960 a lucrat pentru ediția britanică a revistei Vogue și a fost inițiatorul mișcării Swinnging London, alături de Terence Donovan și Brian Duffy. A fost căsătorit cu Catherine Deneuve timp de câțiva ani. Fotografiile lui au reușit să pătrundă sufletul oricui le privea, motiv pentru care a colaborat cu toate starurile anilor ’60-’70.

Mario Testino(1954) a lucrat cu toate revistele de modă renumite și este fotograful preferat al vedetelor de pretutindeni. De asemenea, este și preferatul caselor de modă. A contribuit la imaginea marilor branduri precum Burberry, Gucci, Versace, Dolce&Gabbana, Hugo Boss. Relizează mereu fotografii vii, intense, strălucitoare, prin care pune în valoare orice obiect fotografiat. A colaborat cu Carine Roitfeld în anii ’90 pentru Tom Ford, o campanie care a avut un succes enorm.

Richard Avedon(1923-2004) a contribuit la dezvoltarea acestei industrii în Statele Unite și s-a remarcat datorită trucurilor prin care punea în valoare personajul. A lucrat mult timp pentru Harpers Bazaar și Vogue. Le-a fotografiat pe Audrey Hepburn, Marylin Monroe și a contribuit la realizarea celui mai bun calendar Pirelli, cel din anul 1995. Pictorialele lui sunt dramatice, expresive și chiar sfidătoare.

Author: Oana Misha

Dragostea pentru cărți mi-a ghidat drumul spre dezvoltarea de până acum și încă nu mi-am schimbat direcția. Îmi place să cred că orice om are o parte interesantă ce poate fi poate fi modelată cu ajutorul cărților. La fel cum poveștile cu zâne fac orice copil să crească frumos, la fel și adulții au nevoie de lectura potrivită pentru a face alegerile corecte în viață și pentru a-și dezvolta abilitățile. În munca mea la Books Express doresc să realizez o apropiere între oameni și cărți.

1 thought on “Fashion Photographers”

  1. Mie,personal, imi plac fotografiile de moda surprinzatoare,socante, cu haine pe care in vecii vecilor nu ai avea curajul sa le porti pe strada, forografii care te lasa cu gura cascata prin complexitatea ideilor care iti trec prin minte privindu-le. In general,astfel de poze am vazut in Vogue,dar si in Elle,iar industria modei tinde sa mizeze din ce in ce mai mult pe socant,supranatural, tocmai pentru a antrena privitorii la indrazneala si o mica,mica doza de nebunie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *