Fantezie și vis în artă

“Realitatea lumii exterioare serveşte drept exemplu şi se subordonează realităţii spiritului nostru. “ Salvador DaliSuprarealismul este un curent artistic și literar de avangardă, izvorât din dadaism și care militează pentru lipsa constrângerilor în exprimarea fanteziei, a visului și chiar a instinctelor. Andre Breton este considerat cel care a întemeiat acest manifest ce elogiază ideea libertății individuale, neîngrădită de controlul rațiunii. “Manifestul suprarealismului” a apărut la Paris ca o ripostă împotriva ordinii culturale și sociale, influențând artiști din lumea întreagă.Apărut inițial în literatură, suprarealismul îi va atrage și pe artiștii ce practică artele vizuale, oferind o soluție de exprimare a percepției revelatoare a universului inconștient. În suprarealism întâlnim fantezia, visul, bizareria, nevoia de absurd și ruperi ale ritmului banalității cotidiente, prezentate ca o expandare a eului.Suprarealismul în pictură este redat cu măiestrie de artiști de geniu precum: Salvador Dali, Joan Miro, Andre Masson, Rene Magritte, Yves Tanguy, Paul Delvaux, Kay Sage sau românul Victor Brauner. Fiecare artist expune într-un mod incredibil de convingător, propriile viziuni și trăiri, într-o manieră desprinsă total de limitele rațiunii și ale logicii. Într-o lume pseudo-absurdă oarecum neverosimilă, putem găsi descifrări ale inconștientului ce reușește să se exprime sincer și dezinteresat.

Acest curent artistic menit să sugereze, nu să arate o realitatea, a fost deseori acuzat de lipsa unui sens al rațiunii. Dincolo de limitele unei viziuni bazată pe o gândire logică, suprarealismul oferă cadrul perfect pentru fantezie, revelație și vis, deschizând porți ale conștientizării de sine.Mai multe cărți despre Suprarealism aiciMai multe tratate de artă aici     займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Denora

Amestec de culoare, de fantezie și rigoare, de fragilitate și forță, iubesc oamenii și cuvintele.

2 thoughts on “Fantezie și vis în artă”

  1. Curentul suprarealismului mi se pare foarte interesant,o evadare de la realitate spre imaginatie,spre o lume mai buna,pentru ca atunci cand visam mereu avem ganduri mai bune decat viata pe care o traim.Persoanele care au gasit acest curent ca fiind fara ratiune,sunt persoane goale pe dinauntru,care nu au vise,sunt inradacinati in realitatea aceasta,care de multe ori e acra.

  2. imi spune si mie cineva cine a realizat fiecare pictura de mai sus in parte?merci!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *