Fantezie și vis în artă

“Realitatea lumii exterioare serveşte drept exemplu şi se subordonează realităţii spiritului nostru. “ Salvador Dali

Suprarealismul este un curent artistic și literar de avangardă, izvorât din dadaism și care militează pentru lipsa constrângerilor în exprimarea fanteziei, a visului și chiar a instinctelor. Andre Breton este considerat cel care a întemeiat acest manifest ce elogiază ideea libertății individuale, neîngrădită de controlul rațiunii. “Manifestul suprarealismului” a apărut la Paris ca o ripostă împotriva ordinii culturale și sociale, influențând artiști din lumea întreagă.

Apărut inițial în literatură, suprarealismul îi va atrage și pe artiștii ce practică artele vizuale, oferind o soluție de exprimare a percepției revelatoare a universului inconștient. În suprarealism întâlnim fantezia, visul, bizareria, nevoia de absurd și ruperi ale ritmului banalității cotidiente, prezentate ca o expandare a eului.

Suprarealismul în pictură este redat cu măiestrie de artiști de geniu precum: Salvador Dali, Joan Miro, Andre Masson, Rene Magritte, Yves Tanguy, Paul Delvaux, Kay Sage sau românul Victor Brauner. Fiecare artist expune într-un mod incredibil de convingător, propriile viziuni și trăiri, într-o manieră desprinsă total de limitele rațiunii și ale logicii. Într-o lume pseudo-absurdă oarecum neverosimilă, putem găsi descifrări ale inconștientului ce reușește să se exprime sincer și dezinteresat.

Acest curent artistic menit să sugereze, nu să arate o realitatea, a fost deseori acuzat de lipsa unui sens al rațiunii. Dincolo de limitele unei viziuni bazată pe o gândire logică, suprarealismul oferă cadrul perfect pentru fantezie, revelație și vis, deschizând porți ale conștientizării de sine.

Mai multe cărți despre Suprarealism aici

Mai multe tratate de artă aici

 

 

 

 

 

Author: Denora

Amestec de culoare, de fantezie și rigoare, de fragilitate și forță, iubesc oamenii și cuvintele.

2 thoughts on “Fantezie și vis în artă”

  1. Curentul suprarealismului mi se pare foarte interesant,o evadare de la realitate spre imaginatie,spre o lume mai buna,pentru ca atunci cand visam mereu avem ganduri mai bune decat viata pe care o traim.Persoanele care au gasit acest curent ca fiind fara ratiune,sunt persoane goale pe dinauntru,care nu au vise,sunt inradacinati in realitatea aceasta,care de multe ori e acra.

  2. imi spune si mie cineva cine a realizat fiecare pictura de mai sus in parte?merci!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *