Etapele de dezvoltare intrauterină a unui bebeluș

Viața intrauterină sau viața “dinăuntru” este perioada minunată de dezvoltare a ființei umane. Viața începe din clipa conceperii, iar Lennart Nilsson este primul care a realizat fotografia medicală a ființei nenăscute. O sarcină durează în mod normal 9 luni, fiind măsurată în săptămâni – 40 de săptămâni sau 266 zile de la concepție. Specialiștii au categorisit etapele de formare a bebelușului în trei stadii: germinal (săptămâna 0-2), embrionar (săptămânile 2-8) și stadiul fetal (de la 8 săptămâni până la naștere). 

1. Perioada germinală – din momentul concepției se formează “celula ou-zigot”, de mărimea unei granule de sare. Aceasă celulă conține deja tiparul genetic complex al dezvoltării ființei umane: sexul bebelușului, culoarea ochilor și a părului, chiar și nuanța pielii. Oul fecundat se implantează în peretele uterin în zilele 5- 11 și începe să se hrănească.

2. Perioada embrionară oul fecundat se va numi embrion, în această perioadă formându-se organele, iar inima începând să bată cu 65 de bătăi/minut. La mai puțin de o lună, copilașul din burtica mamei are deja formate sistemul nervos, măduva spinării și baza creierului. La 8 săptămâni se pot vedea degețelele de la mâini și picioare, micuțul cântărind în jur de 2 g și având o dimensiune de aproximativ 3 cm.

3. Perioada fetală – începând cu săptămâna a noua, copilul se dezvoltă foarte repede. De la 3 luni el are buze, pleoape, unghii și corzi vocale. Organele se maturizează, iar la sfârșitul lunii a 3-a cântărește aproximativ 28 de grame. În luna a 4-a de dezvoltare, copilașului îi crește părul, se mișcă, clipește iar din luna a 5-a devine mult mai activ, putând fi simțit chiar și de mamă. Ochii se deschid din luna a 6-a, amprentele degetelor devenind vizibile. La 7 luni copilul nenăscut are o lungime de aproximativ 40 de cm și răspunde la sunet, putând chiar să își sugă degețelul. În a 8-a lună creierul continuă să cunoască o dezvoltare intensă, iar spațiul din burtică începe să devină din ce în ce mai puțin încăpător. Luna a 9-a va aduce cu sine miracolul vieții umane, copilul adoptând poziția de naștere.

 

 

Mai multe cărți cu sfaturi pentru părinți 

 

 

Author: Denora

Amestec de culoare, de fantezie și rigoare, de fragilitate și forță, iubesc oamenii și cuvintele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *