Eroii de lângă noi

Poate că Blanche DuBois, din A Streetcar Named Desire, avea dreptate şi tot ce ne trebuie este un strop de bunătate din partea străinilor. Pentru a nu ne pierde încrederea în lume şi ale sale. Puţină generozitate cu siguranţă nu a făcut rău nimănui…  dimpotrivă, a ancorat speranţe în pământul ăsta greu de lucrat al realităţii.Avem nevoie de modele, de oameni-hotar, de rădăcini şi de ochi ridicaţi spre cer. Avem nevoie să fim atenţi la cei care inspiră fără a instrui, la cei care animă fără a zdruncina, la cei care motivează fără a împinge de la spate, la cei care încep prin a se schimba pe ei înşişi, înainte să deşurubeze mecanismele vieţii şi să le predea altora lecţii de transformare în 10 paşi şi-un status.Ne încurcăm în cuvinte care ambalează faptele după cum ne vine mai uşor, şi ne convingem că dacă spunem un lucru e ca şi cum l-am făcut pe jumătate.Doar că, în faţa unei lumi care şi-a pierdut cumpătul, cuvintele devin zgomot de fond. Ăsta e momentul în care avem cea mai mare nevoie de eroi. Însă nu dintre-aceia care se prefac din roboţi în maşini, apoi în păienjeni sau reporteri zburători la Daily Planet. Ci de cei buni din noi…Gândindu-se la realitatea pe care o au de desluşit copiii lui, Jonas şi Lila, atunci când vor creşte, Brad Meltzer, unul dintre cei mai cunoscuţi autori de thriller-uri şi cărţi de suspans din lume (The Inner Circle, The Zero Game, The Book of Lies etc.), s-a gândit ce sfaturi le poate da celor mici. Cum să-i facă să priceapă dezordinea, răsturnările, suferinţa, dar şi frumuseţea vieţii, cum le-ar putea vorbi despre felul în care ei pot îndrepta neajunsurile. Aşa că le-a dedicat două volume despre oameni simpli care au făcut lucruri extraordinare: Heroes for My Son şi Heroes for My Daughter.

Sunt două volume cu idealişti, vagabonzi, curajoşi, neliniştiţi, semizei, familişti, indestructibili, poeţi, muzicieni, atleţi, politicieni, scriitori, vecini, mătuşi, mame şi bunici…Fiecare om-personaj are o poveste, pe care Meltzer a ales să o spună firesc, fără să pună accent pe contextul istorico-social, fără să se afunde într-o grămadă de date biografice sau statistice, ci descoperind fenomenalul din cotidian, acea energie specială care poate preschimba o viaţă într-o legendă.Cărţile lui sunt colecţii de întâlniri, prin intermediul poveştilor, cu cei care au dat istoriei un alt curs pentru că au ales să lupte pentru visurile lor, să creadă în talentul lor, în forţa sufletelor lor, să aducă bunătatea, libertatea şi iubirea în locul ignoranţei, cruzimii şi competiţiei surde.   Heroes for My Son cuprinde cam 52 de astfel de personalităţi, iar în Heroes for My Daughter sunt 56 de  portrete,  doar câteva regăsindu-se în ambele. Folosindu-se de o abordare prietenoasă, amuzantă şi foarte captivantă, prin care reuşeşte să facă viaţa de zi cu zi să pară asemenea unui basm cu feţi frumoşi şi zmei, Meltzer prezintă pe scurt (aşa încât copiii să nu-şi piardă răbdarea şi apoi să fie curioşi să afle mai multe pe cont propriu) oameni-eroi ca: Abraham Lincoln, Rosa Parks, Christopher Reeve, Lucille Ball, Charlie Chaplin, Dr. Seuss, Mahatma Ghandi, Amelia Earhart, dar şi… The Three Stooges sau profesoara lui de engleză din generală. Amănunte fascinate din vieţile lor, fotografii rare (a răscolit toate bibliotecile şi arhivele pentru astfel de imagini inedite) şi citate reprezentative alcătuiesc aceste cărţi de poveşti despre cei care şi-au trăit visurile şi le-au împlinit şi i-au ajutat şi pe ceilalţi să le descopere.
Heroes for My Daughter
Heroes for My Daughter este o mărturie cu atât mai emoţionantă, mai personală, pentru că a fost scrisă într-o perioadă în care Brad Meltzer şi-a pierdut ambii părinţi şi bunica. Din această tristeţe cumplită s-a născut o carte luminoasă, despre sfaturile pe care el însuşi le-a primit de la familia sa de eroi, de oameni care au dăruit, cu simplitate, bunătate şi dragoste unei lumi care are nevoie să se vindece de toate rănile ei.Heroes for My Son şi Heroes for My Daughter cuprind poveşti de deşteptat oamenii mari şi mici, care dau de gândit şi de simţit, despre personalităţi care au mutat munţii istoriei din loc, dar şi despre cei care au întins o mână de ajutor unui singur suflet care s-a rătăcit. Pentru eroii din noi şi din jurul nostru.

„Descoperă ceea ce te face să zâmbeşti. Ceea ce te deranjează. Află ce ai de oferit. Cântă-ţi cântecul. Aleargă după visurile tale. Bucură-te de ceea ce te face diferit. Astea sunt lecţiile pe care le-am învăţat de la eroii mei preferaţi. În fiecare dintre noi, este un erou.”

Brad Meltzer, Heroes for My Son

займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *