10 principii de design web

Ergonomia și utilitatea, nu aspectul vizual, determină succesul sau eșecul unui site. Din moment ce utilizatorul este singurul care navighează site-ul el decide totul, așa că design-ul orientat către utilizator a devenit standardul de facto pentru site-urile profitabile. Până la urmă, dacă utilizatorii nu pot folosi o funcție a site-ului e ca și cum nu ar exista.

Dar cum gândesc utilizatorii? Nu foarte diferit de clienții unui magazin. Se uită la pagină, aruncă o privire pe text și apasă pe primul link care le atrage privirea și pare să reprezinte ceea ce își doresc. Dar în realitate mari porțiuni ale paginii pur și simplu nu le observă. Utilizatorii apreciază calitatea și credibilitatea și sunt dispuși, de exemplu, să suporte reclamele sau un design mai puțin reușit dacă primesc conținut de calitate. Utilizatorii web sunt nerăbdători și vor să fie recompensați instantaneu. Utilizatorii nu fac alegeri optime și mai de grabă ei își folosesc intuiția. Ei tind să nu citească instrucțiunile și încearcă să se descurce singuri “pe bâjbâite”. Nu în ultimul rând utilizatorii vor să dețină controlul. Se așteaptă ca site-ul să se comporte consistent, să nu deschidă ferestre noi ca ei să poată folosi butonul “Back” oricând.

1. Nu forța utilizatorii să gândească

Conform primului principiu al ergonomiei al lui Krug paginile web trebuie să fie clare și să nu aibă nevoie de explicații. De exemplu dacă navigarea în site nu este simplă și intuitivă utilizatorilor le va fi greu să ajungă în paginile site-ului și vor deveni frustrați că nu găsesc ce caută.

2. Nu le încercați răbdarea utilizatorilor

Cereți-le utilizatorilor cât mai puțin efort. Dacă nu aveți neapărat nevoie de o informație nu o cereți, formularele interminabile îi vor face pe utilizatori să abandoneze. În mod ideal îndepărtați toate bariele. Dacă nu e absolut necesar nu le cereți utilzatorilor să se înregistreze.

3. Direcționați atenția utilizatorilor

Ochiul uman este un dispozitiv non-liniar care poate detecta foarte ușor margini, modele sau mișcare. Este important să direcționezi atenția utilizatorilor către zonele importante ale site-ului folosind elemente vizuale în mod moderat astfel în cât ei se vor descurca fără să știe cum ar trebui să procedeze.

4. Expuneți funcționalitățile disponibile

Este foarte important ca utilizatorii să poată vedea foarte repede exact ce funcționalități are site-ul. Ideal utilizatorul ar trebui să poată să-și dea seama dintr-o singură privire.

5. Folosiți eficient textul

Web-ul este diferit de tipar și trebuie să ne adaptăm la acest mediu în funcție de preferințele și obiceiurile utilizatorilor. Textul promoțional nu va fi citit, la fel și paragrafele lungi fără imagini, sau cuvintele cheie întărite. Limbajul exagerat va fi ignorat. Treceți direct la subiect. Nu folosiți denumiri ingenioase, insipirate de marketing, sau termeni tehnici obscuri.

6. Tindeți către simplitate

Principiul KIS (keep it simple) ar trebui să fie principalul scop al designului site-ului.Utilizatorii rareori vizitează un site pentru a admira designul, mai mult de atât uneori se luptă cu designul pentru a găsi informația.

7. Nu vă speriați de spațiile goale

Nu numai că reduce încărcarea cognitivă pentru vizitator, dar face posibilă distingerea informațiilor prezentate. Structurile complexe sunt greu de citit, scanat și prelucrat. Dacă aveți de ales între a separa 2 elemente de design cu spațiu sau cu o linie, de obicei, e mai bine să le separați cu spațiu.

8. Comunicați eficient cu “limbaj vizual”

În lucrările sale despre comunicarea vizual Aaron Marcus vorbește despre cele 3 principii fundamentale ale “limbajului vizual”.

 • Organizează: oferă-le  utilizatorilor o structură clară și consecventă. Consecvența, așezarea în pagină, legăturile și navigația sunt cele mai importate concepte ale organizării.
 • Economisește: încearcă să obții cât mai mult folosind cât mai puține indicații și elemente vizuale. Patru puncte importante trebuiesc luate în considerare: simplitate, claritate, distinctivitate și accentuare.
 • Comunică: potrivește prezentarea cu nivelul utilizatorului. Interfața trebuie să păstreze un echilibru între lizibilitate, tipuri de caractere, simboluri, culori și texturi pentru a putea comunica eficient.

9. Convențiile sunt foarte folositoare

Folosirea elementelor de design convenționale nu face un site mai plictisitor. Din contră, acestea vor ajuta la reducerea curbei de învățare. Convențiile vor câștiga încrederea utilizatorilor și vei deveni mai credibil. Îndepliniți așteptările utilizatorilor și inovați doar atunci când sunteți absolut siguri că știți mai bine.

10. Testați devreme, testați des

Este crucial să testați designul unui site pentru că testele de ergonomie adesea vor oferi informații decisive pentru produsul final. Câteva puncte importante de care e bine să ținem cont: Testarea cu un singur utilizator este 100% mai bună decât să nu testăm și testarea devreme cu un utilizator e mai bună decât testarea cu 50 de utilizator aproape de sfârșitul proiectului. Testarea este un proces iterativ. Creezi un design, îl testezi, ajustezi, testezi iarăși. Testele de ergonimie întodeauna produc rezultate folositoare. Conform legii lui Weinberg programatorii nu sunt potriviți pentru a-și testa propriul cod. Aceeași regulă li se aplică și designerilor. După ce ai lucrat săptămâni la rând la un site nu mai poti privi lucrurile dintr-o perspectivă obiectivă.

Sursa: Smashing Magazine 

Author: bogdan

Software developer, fotograf amator, înnebunit după science-fiction, în special space opera.

1 thought on “10 principii de design web”

 1. Parca principiul e KISS, keep it simple, stupid 🙂

  Si, mda, vezi sa nu se si tina cont de chestiile astea.
  Bine, punctul 1 nu-mi convine nici mie (oriunde, nu doar aici), adica nu sa-i pui pe oameni sa caute chestii ca asa vrei tu dar nici sa nu te chinui pentru si sa nu-i recompensezi pe cei care nu vor sa citeasca niste instructiuni / sa gandeasca putin cand e cazul, ca totusi daca au cap ar trebui sa-l mai si foloseasca. Dar in rest…
  Foarte mult se ignora punctul 2, in buna masura pt. maximizarea venitului din publicitate facand oamenii sa intre pe cat mai multe pagini din site, dar si cu slideshow-uri pe prima pagina pe care n-am reusit sa le inteleg niciodata.
  De fapt in general se ignora cam orice pt. maximizarea venitului din publicitate unde-i cazul, iar site-urile foarte cunoscute de multe ori mergi pe ideea de “daca nu-ti convine nu mai intra… a, zici ca nu poti pentru ca-ti oferim ceva ce nu gasesti in alta parte? ok, atunci taci si rabda”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *