Enceladus: Luna de gheață a lui Saturn

See Explanation.  Clicking on the picture will download  the highest resolution version available.Ca multe dintre corpurile cerești cunoscute, Enceladus poartă numele unui personaj mitologic.

În mitologia greacă, Enceladus este unul dintre giganți- fiu al  zeiței Gaia  și victima zeiței Atena care-l străpunge cu o suliță.

Enceladus este al șaselea ca mărime dintre sateliții naturali ai lui Saturn, dintre cei aproximativ 60 ale căror orbite sunt cunoscute.  Are un diametru de aproximativ 504 km .

Cunoștințele recente despre Enceladus provin de la sondele interplanetare Voyager 2 (1982) și Cassini (2004-2005). Cassini a fost lansat în 1997 și a avut nevoie de șapte ani de călătorie prin spațiul interplanetar pentru a ajunge până la Saturn.

Enceladus este plin de surprize. S-au putut observa la suprafață gheizere din particule de gheață gigantice, cu o înălțime de  zeci sau chiar sute de kilometrii, care ar putea proveni din mări subterane uriașe. În aceste mări se crede că ar putea exista forme de viață asemănătoare cu cele ale noastre.

Datorită prezenței apei, Enceladus este unul dintre cei trei candidați la căutarea de viață extraterestră, ceilalți doi fiind planeta Marte și satelitul Europa al planetei Jupiter.

Motivul acestei bănuieli îl constituie prezența pe Enceladus a tuturor celor trei factori necesari pentru organismele vii: energie -prezentă prin fenomenele calde de pe Enceladus- molecule, conținând carbon – substanță organică- și apă.

Imagine: Enceladus Ice Volcanos , Illustration Credit & Copyright, Michael Carroll

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *