Emoţii citate şi citite

 

În piesa de teatru The History Boys, profesorul Hector, imaginat de dramaturgul britanic Alan Bennett mai degrabă ca un maestru al spiritelor libere şi al cunoaşterii de dragul cunoaşterii, îşi îndeamnă elevii să înveţe poezii pe care încă nu le pot înţelege. Astfel, va veni un moment în vieţile lor când sensurile se vor limpezi şi atunci vor avea la îndemână instrumentele care să-i ajute să se exprime, prin emoţiile altora. Asta pentru că experienţa îi va purta pe drumul pe care sufletele lor doar l-au intuit. Şi e bine să fie pregătiţi să recunoască toate bornele călătoriei.

Oscar Wilde spunea că asta înseamnă, de fapt, emoţia estetică: fără să ne recunoaştem, să ne regăsim într-o operă de artă, în mesajul sau rosturile ei, ne simţim mişcaţi de aceasta, transformaţi. Şi o durere care nu este a noastră ne face să plângem, iar o bucurie care nu ne aparţine ne face să ne regăsim încrederea în frumuseţea lumii. Suntem purificaţi prin suferinţa sau fericirile unor personaje fictive.

Un cântec, un spectacol de teatru, o carte sau o pictură ne pot face să zâmbim, să lăcrimăm, să simţim un gol în stomac, de nelinişte sau exaltare, fără să înţelegem de ce.

De vreo câteva sute de ani, se scrie mai mult decât mintea umană ar putea vreodată cuprinde într-o viaţă şi nu doar că nu avem timp suficient să cunoaştem totul, devine din ce în ce mai greu să ne dăm seama ce merită cunoscut.

Cu toate astea, vrem să ajungem la esenţa cunoaşterii, pe terenul de joacă al ideilor, acolo unde marii gânditori ai secolelor şi-au exersat abilităţile acrobatice de raţiune şi simţire. Nu pentru a-i lăsa pe alţii, oricât de inspiraţi i-am considera, să gândească pentru noi, ci pentru a ne întâlni cu cei ca noi şi cu cei diferiţi de noi pe tărâmul comun al marelui necunoscut – viaţa. Pentru a învăţa şi a da mai departe. Atât cât se poate.

Asta reuşesc să facă John Lloyd şi John Mitchinson, echipa de la Quite Interesting, în Advanced Banter – The QI Book of Quotations. O carte cât o ţară a minunilor de aforisme, epigrame, explozii de umor şi isteţime, citate culturale, exprimări îndoielnice (dar pline de haz), cugetări poetice, satire sociale şi observaţii acide.

QI: The Book of General Ignorance - The Noticeably Stouter Edition
De la poeţi la filosofi, de la sportivi la oameni de stat, de la actori la scriitori, Advanced Banter reuneşte cam toate ideile (din peste 400 de domenii) care pot fi citate, despre (printre altele): ambiţie, extratereştri, artişti, plictiseală, varză, bunătate, noroc, avocaţi, păreri, răbdare, ploaie, virtute, urât şi… citate.

Ironice sau amare, toate sunt perspective asupra vieţii – curajoase, neaşteptate, şocante, rebele sau nedumerite. Lloyd şi Mitchinson au adunat în acest cufăr al gândirii universale multe nestemate care luminează zonele întunecate ale vieţii, reflectând raze noi în ferestrele noastre către lume.

Advanced Banter este o culegere de idei spumoase şi profunde care ne ajută să ne cunoaştem, privind în minţile celorlalţi.

Câteva exemple Quite Interesting, mai jos 😉

Salvador Dali – despre ambiţie

„La 6 ani voiam să fiu bucătar. La 7 ani mi-am dorit să fiu Napoleon. Şi de-atunci ambiţia mea creşte constant.”

Graham Greene – despre frică

„Scrisul este o formă de terapie; câteodată mă întreb cum reuşesc toţi cei care nu scriu, nu compun sau nu pictează să se salveze de nebunia, melancolia, frica şi panica inerente condiţiei umane.”

Edith Wharton – despre fericire

„Dacă ne-am opri din goana după fericire, cred că ne-am simţi destul de bine.”

Vaclav Havel – despre speranţă

„Speranţa nu e convingerea că ceva se va termina cu bine, ci siguranţa că, oricum se va termina, acel lucru are un sens.”

Doris Lessing – despre lecţiile învăţate

„Asta înseamnă a învăţa. Să înţelegi dintr-o dată ceea ce ai ştiut toată viaţa, dar descoperi într-un mod nou.”

Winston Churchill – despre succes

„Succesul este capacitatea de trece de la un eşec la altul fără a-ţi pierde entuziasmul.”

Albert Einstein – despre înţelegerea lumii

„Cel mai dificil lucru de înţeles este cum se face că, totuşi, înţelegem ceva.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *