Elizabeth Gilbert recomandă

O ştim toţi pe Elizabeth Gilbert ca autoarea inspirată a Mănâncă, roagă-te, iubeşte. Aventura acestei cărţi a purtat-o din Italia în India şi Bali, chiar dacă ştie că atunci când încerci să te descoperi pe tine însuţi, nu trebuie să călătoreşti deloc atât de departe.

Cea mai nouă carte a scriitoarei americane, Big Magic: Creative Living Beyond Fear ne poartă prin tot ceea ce ea consideră a fi natura misterioasă a inspiraţiei. E o perspectivă proaspătă şi unică asupra creativităţii, de la o autoare ce respiră empatie şi generozitate cu fiecare cuvânt aşternut pe hârtie. Cea mai importantă lecţie ce reiese dintre filele acestei cărţi este felul cum Gilbert ne încurajează să descoperim bijuteriile ascunse în fiecare dintre noi.

La rândul ei, însă, şi ea a fost inspirată de câteva cărţi de non-ficţiune pe care le consideră ca fiind punctul de plecare în însăşi călătoria descoperirii propriei creativităţi.

The Artist’s Way: A Spiritual Path to Higher Creativity, de Julia Cameron. Despre această carte, Elizabeth Gilbert spune: “Cartea asta dăinuie de ceva vreme şi sper că o să fie mereu apreciată. Ceea ce oferă ea este un program spiritual (dar pragmatic) de explorare creativă care funcţionează perfect. Am folosit exerciţiile profunde sugerate de Cameron de mai multe ori în viaţa mea– în special, între proiecte-, atunci când vreau să-mi dau seama ce să fac mai departe. De fapt, cartea aceasta a fost punctul de plecare pentru Mănâncă, roagă-te, iubeşte şi pentru asta o să-i fiu mereu recunoscătoare”.

Letters to a Young Poet, de Rainer Maria Rilke. “Sfaturile încurajatoare ale lui Rilke au inspirat artişti din mai multe generaţii. Cartea mi-a fost dăruită de un profesor de engleză în timpul liceului şi gestul lui (un adult care îmi lua în serios visele) a fost de o reală importanţă în viaţa mea creatoare pentru că m-a făcut să cred că totul e posibil”.

Life Work, de Donald Hall. “Un alt poet care împarte cu generozitate toată înţelepciunea pe care o posedă. Are un stil foarte plăcut şi îmi place că refuză să joace rolul “artistului chinuit”, creativitatea lui reieşind dintr-o viaţă plină de plăcere şi bucurie. Hall ne îndeamnă să ne bucurăm de creativitatea noastră şi să fim recunoscători pentru ea”.

The Little Locksmith, de Katharine Butler Hathaway. “Această carte e o biografie pe care mi-ar plăcea ca fiecare femeie s-o citească. Într-o proză fantastică, Hathaway spune cum viaţa ei plină de durere şi limitare fizică (suferea de o tuberculoză severă) a fost transformată cu ajutorul creativităţii. Prin arta ei, autoarea s-a transformat dintr-o invalidă într-o zeiţă puternică, iar singura regulă după care se ghidează este aceea de a alege mereu curiozitatea în detrimentul fricii”.

The Places That Scare You: A Guide to Fearlessness in Difficult Times, de Pema Chödrön. “Dacă tot suntem la capitolul <<frici>>, dacă vei vrea o viaţă creativă, te vei lovi de teamă la un moment dat. (Creativitatea activează frica pentru că ne cere să intrăm pe un tărâm necunoscut, iar frica urăşte necunoscutul). Astfel, toţi creatorii au nevoie de instrumente care să le ghideze paşii prin meandrele anxietăţii. Această carte, scrisă de unul dintre maeştrii budişti pe care-i respect cel mai mult, ar trebui să se găsească în casa oricărui om care vrea să creeze şi care îşi doreşte să meargă pe drumul acesta cu demnitate şi curaj, şi nu stăpânit de panică”.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *