Eleganța ariciului

este opera romancierei franceze  Muriel Barbery, devenită  bestseller internațional.  S-a tradus în foarte multe limbi și doar anul trecut s-au vândut în Franță un milion de exemplare.O carte profundă, dar accesibilă, care pășește elegant linia dintre ficțiunea literară și cea comercială.Paloma o fetiță de 13 ani, care a decis că viața ei este lipsita de sens, și-a propus să se sinucidă la următoarea ei aniversare. Cealaltă protagonistă este  Renee, în vârstă de 54 de ani, portăreasa blocului cu apartamente de lux în care locuiește Paloma.

Societatea noastră condamnă inteligență unei femei care este săracă și urâtă!

Renee este autodidactă, adoră Tolstoi, ascultă Gustav Mahler, e adeptă a cinematografiei japoneze, dar își ascunde latura intelectuală față de locuitorii blocului pentru a-și păstra funcția. Ea își dorește să fie lăsată în pace, fără a  hrăni curiozitatea oamenilor care ar considera-o un obiect excentric. În opinia ei, societatea noastră condamnă inteligență unei femei care este săracă și urâtă, asumându-și viața deziluzionată pe care o trăiește. Paloma și Renee sunt două victime ale  prejudecăților noastre, celor care nu acordăm atenție decât stereotipurilor și regulilor nescrise, în care ele nu se regăsesc.Ariciul este un personaj prezent în două dintre personajele feminine ale acestui roman, amândouă închise intr-un ghemotoc de țepi, dar care se deschid cu eleganță atunci cand le este provocată inteligența. Eleganța ariciului este o poveste radicală împotriva clasicismului francez și a ipocriziei, îmbinând filosofia cu o poveste de dragoste platonică.Finalul neașteptat, arată cititorului că indiferent de condiția socială, trebuie să profităm de fiecare bucurie pe care viață ne-o oferă.Weekendul acesta nu uita să fii tu însuți!займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Oana Misha

Dragostea pentru cărți mi-a ghidat drumul spre dezvoltarea de până acum și încă nu mi-am schimbat direcția. Îmi place să cred că orice om are o parte interesantă ce poate fi poate fi modelată cu ajutorul cărților. La fel cum poveștile cu zâne fac orice copil să crească frumos, la fel și adulții au nevoie de lectura potrivită pentru a face alegerile corecte în viață și pentru a-și dezvolta abilitățile. În munca mea la Books Express doresc să realizez o apropiere între oameni și cărți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *