Efecte… speciale: Zeigarnik şi procrastinarea

zeigarnik-effect-incomplete-tasks

Stă în natura fiinţei umane să termine ceea ce a început. Există o tensiune care se degajă în momentul în care începem să facem ceva pentru că al nostru creier vrea ca acea experienţă să fie dusă la bun sfârşit. Este aproape ca atunci când devenim complet absorbiţi de tema unei cărţi, film sau show TV: vrem să vedem cum se termină.

Dacă scopul tău suprem este să-ţi îmbunătăţeşti stilul de lucru, atunci o să-ţi placă efectul Zeigarnik, ce poartă numele psihologului de origine lituaniană Bluma Zeigarnik. În anii ’20 ai secolului trecut, Zeigarnik a scris o teză de doctorat în care expunea chiar principiile acestui efect pe care l-a observat pe când se afla într-un restaurant. În timp ce urmărea chelnerii restaurantului în acţiune, ea a observat că aceştia erau perfect capabili de a reţine un număr impresionant de comenzi, dar această informaţie dispărea din mintea lor odată ce masa era achitată.

Zeigarnik s-a întors în laborator şi acolo a întreprins o mulţime de alte experimente. Într-unul dintre ele, participanţii trebuia să rezolve mai multe puzzle-uri, iar unii dintre ei erau întrerupţi în timpul acestor sarcini. Toţi participanţii erau apoi rugaţi să descrie ce sarcini au rezolvat. Ceea ce a rezultat a fost că adulţii îşi aduceau mai bine aminte sarcinile în timpul cărora fuseseră întrerupţi decât cele pe care le terminaseră deja. Cu alte cuvinte, sarcinile neterminate îţi vor rămâne mult mai mult timp în minte. De fapt, vor rămâne acolo până ce le duci peste linia de sosire.

Efectul Zeigarnik are implicaţii peste tot în jurul nostru, fiind folosit cu precădere în televiziune şi publicitate. De ce crezi că funcţionează atât de bine ca serialul tău preferat să se termine cu o situaţie care te lasă în suspans? Pentru că, astfel, producătorii vor fi siguri că te vei uita şi săptămâna viitoare ca să vezi deznodământul.

Efectul Zeigarnik are o mare importanţă atunci când vorbim despre productivitate, căci dacă ne  simţim tensionaţi atunci când nu terminăm o sarcină, cheia ar fi să lucrăm în anumite perioade, intense, de timp, evitând multi-tasking-ul şi întreruperile. Acestea ultimele sunt o sursă inepuizabilă de anxietate, în timp ce o sarcină dusă la final rezultă în liniştirea minţii. Multi-tasking-ul, în special, este simplu spus o diversiune a atenţiei de la o sarcină la alta, iar creierul nu te va lăsa să te concentrezi pe o sarcină nouă pentru că nu ai terminat-o încă pe cea dinainte. De aceea funcţionează atât de bine tehnici de tipul Pomodoro.

Iar pentru cei care amână mereu şi mereu să facă ceva, există şi o veste bună: eşti mai puţin înclinat să procrastinezi odată ce începi acel lucru de care te temi atât. Pentru că totul din tine  vrea să termini acel lucru.

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *