Efecte… speciale: Spotlight

spotlight

La restaurant. Un el şi-o ea se sorb din priviri şi gustă des dintr-un pahar de vin roşu. În scena imediat următoare, un incident. O mână strecurată ghiduş o face pe ea să verse vinul roşu pe cămaşa de mătase. Albă. Ruşinată, se ridică repede acoperind stângaci pata bluclucaşă. La baie apa nu o ajută mai deloc şi se întoarce spăşită la masă. Toată seara va sta încordată crezând că toată lumea o priveşte şi o compătimeşte sau, mai rău, că râde pe la spatele ei.

Ni s-a întâmplat tuturor să credem că oamenii văd (şi le pasă de) ceea ce ni se întâmplă nouă. Efectul de reflector (asupra noastră) sau Spotlight se referă chiar la această tendinţă de a crede că oamenii ne acordă o atenţie sporită sau că ne judecă când, de fapt, ei au cu totul alte priorităţi.

Unul dintre testele realizate pentru a demonstra acest fenomen a fost şi acela în care mai mulţi studenţi au fost îmbrăcaţi în tricouri galbene inscripţionate cu o figură care îi stânjenea şi trimişi într-o clasă formată din mai multe persoane. Apoi, studenţii au fost rugaţi să estimeze câţi dintre colegii lor au observat tricourile penibile pe care le îmbrăcaseră. Toţi au supraestimat numărul respectiv.

Atunci de ce credem că toţi ceilalţi oameni ne acordă atenţie? Răspunsul ar fi că oamenii sunt foarte concentraţi pe ei înşişi. Suntem foarte conştienţi de felul cum arătăm şi ce facem şi ne vine foarte greu să credem că ceilalţi nu ne acordă acelaşi interes.

Sau, mai bine spus, acest lucru derivă din egocentrismul care ne caracterizează. Noi toţi suntem centrul universului nostru. Asta nu înseamnă că suntem aroganţi sau că ne credem mai presus de toţi ceilalţi oameni din preajma noastră, ci că întreaga noatră existenţă se bazează pe experienţele noastre şi pe felul nostru propriu de a privi lucrurile. Şi ne folosim de aceste experienţe ca să evaluăm lumea. Dar ceilalţi nu numai că nu ştiu despre pata de vin de pe bluzele noastre, de exemplu, dar ei sunt, oricum, centrul universului lor şi, astfel, concentraţi asupra altor şi altor lucruri.

Această situaţie poate apărea şi din cauza faptului că suntem fiinţe empatice şi ne analizăm îndelung şi profund. Acest lucru poate duce la a exagera modul în care ar putea gândi ceilalţi despre noi.

O strategie de conştientizare acest efect este de a ne concentra mai mult pe ceea ce suntem, decât pe ceea ce părem a fi. Iar atunci când o situaţie jenantă planează asupra noastră, ar fi poate indicat să ne aducem aminte şi de efectul Pratfall, acela care spune că stângăciile noastre ne pot face să părem, de fapt, mult mai simpatici celor din jurul nostru.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *