Efecte… speciale: Pratfall sau când stângăciile te fac mai simpatic

Acum câţiva ani am fost la o petrecere de Crăciun organizată într-un restaurant. Nu-i cunoşteam pe cei prezenţi acolo, în afară de prietena cu care venisem; era o petrecere pentru clienţii localului respectiv. Spre final, un actor îmbrăcat în Moş Crăciun s-a plimbat cu microfonul în mână printre invitaţi rugându-i să cânte un colind (scopul fiind câştigarea unei excursii). Unii dintre cei prezenţi s-au eschivat în mod diplomat, dar nu au scăpat toţi. Printre cei vizaţi de Moş s-a aflat şi prietena mea. Care s-a ridicat roşie în obraji, a cântat un colind din zona ei, vădit foarte emoţionată. Cu toată stângăcia de care a dat dovadă, intervenţia ei a fost una dintre cele mai apreciate ale serii. Motivul, am presupus, a fost tocmai faptul că ea a îmbrăţişat starea în care se afla, chiar dacă nu era nici pe departe foarte favorabilă ei.

Efectul Pratfall a fost studiat de psihologul Elliot Aronson (autorul cărţii The Social Animal), care a realizat un experiment în cadrul căruia participanţii au fost rugaţi să asculte înregistrări ale unor persoane care răspund la un test oral. În unele dintre înregistrări, persoanele intervievate dădeau răspunsurile perfecte, iar în altele, oamenii răspundeau corect la întrebări, dar şi răsturnau ceaşca de cafea de pe masă. După audiţie, participanţii la studiu erau întrebaţi care dintre persoane le-au plăcut cel mai mult şi toţi au indicat persoanele care vărsau cafeaua. Concluzia a fost că oamenilor le vine greu să se compare cu persoane care sunt foarte competente, poate chiar mai mult decât ei, dar se deschid în faţa celor care fac greşeli şi care sunt percepuţi ca fiind asemănători lor.

Perfecţiunea fără pată creează distanţă şi are un aer de invincibilitate, iar cei mai mulţi dintre oameni nu se ridică la acest nivel, acest lucru făcându-i pe cei care nu greşesc niciodată mai puţin atrăgători. Pe de altă parte, dacă te împiedici în timp ce mergi să-ţi ridici Oscarul (ca actriţa Jennifer Lawrence), ai toate şansele să fii considerat agreabil, uman şi simpatic. Iar greşelile tale vor fi percepute ca adorabile.

La prima vedere, să dai pe tine ketchup sau să te împiedici pe stradă, nu par atuuri care să te facă mai atractiv. Şi totuşi, dacă cineva are deja nişte sentimente faţă de noi, micile acestea incongruenţe pot duce chiar la întărirea atracţiei.

Defectele minore pe care le are o persoană atrăgătoare, considerată de altfel şi foarte competentă, sunt percepute în mod pozitiv, o fac mai umană şi o apropie, astfel, şi mai mult de ceilalţi. 

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *