Dreamcatchers-capcana viselor

“Only good dreams would be allowed to filter through…bad dreams would stay in the net, disappearing with the light of day.”Prinzătorul de vise își are originea în cultura grupului Ojibwa din America de Nord. Pentru membrii acestuia, obiectul are o semnificație străveche și extrem de importantă. Cuvântul în sine înseamnă “păianjen”, a cărui pânză are rolul de a capta visele. Acest talisman nu a rămas doar în cadrul națiunii Ojibwa ci s-a răspândit, ajungând să fie cunoscut și folosit de diverse triburi cu mentalități și perspective diferite. Insă, elementul de bază rămâne păianjenul care este văzut de fiecare trib amerindian ca pe un lucru sacru cu rolul de a-i proteja pe membrii fiecărei comunități, indiferent de credința și tradițiile lor.Folosit ca talisman, prinzătorul de vise e poziționat deasupra locului pentru dormit pentru a-i proteja pe cei care visează. Grupul Ojibwa considera că acest talisman avea puterea de a schimba visele unui om. Visele se prind în pânză, cele bune alunecă pe pene în jos iar cele rele se pierd prin gaura din mijloc, conform legendei.În mod tradițional, un prinzător se face din crenguțe de salcie împletite în forma unui cerc, în interiorul căruia se înnoadă fire din muchi de copac pentru a forma o pânză de păianjen. Penele care se prind de marginea cercului au rolul de a lăsa visele să coboare spre mintea visătorului.Prinzătoarele moderne nu mai sunt făcute din crengi ci e nevoie de un simplu cerc din materiale precum plastic, metale și diverse altele, o sfoară pentru a se înveli cercul, o ață banală pentru realizarea plasei, mărgeluțe și pene.

Cu timpul s-a mai pierdut din semnificația talismanului, realizându-se diverse adaptări ajungând să fie extrem de comercializat, diminuându-se și credința că prinzătorul avea rolul de protector al celui care doarme.       Legenda prinzătorului de vise rămâne însă adânc înrădăcinată în istoria amerindienilor, transmițându-se în toată lumea.”Într-o noapte, liderul unui trib Lakota, în timpul unei călătorii pe vârful unui munte, a avut o viziune în care i s-a arătat  Iktomi, întruchipat într-un păianjen. Acesta i-a vorbit într-o limbă sacră pe care numai liderii spirituali Lakota o puteau înţelege. A început să îi povestească despre ciclul vieții în timp ce își țesea o pânză pe cercul bătrânului lider, făcut din salcie şi pene. I-a spus de forțele rele și de cele bune și de impactul acestora asupra unui om și că este decizia fiecăruia de a urma oricare forță. După ce a terminat de țesut pânza, i-a înmânat cercul liderului și i-a arătat că există o gaură în mijloc prin  care visele, ideile și viziunile rele vor trece și se vor pierde în timp ce plasa le va prinde pe cele bune. I-a recomandat să folosească acel talisman pentru bunăstarea și liniștea tribului său.Membrii tribului au considerat că prinzătorul de vise deține cheia viitorului lor.”

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *