Drawing-arta creionului

“All art is but dirtying the paper delicately.”(John Ruskin)Desenul este cea mai timpurie formă de artă apărută în preistorie sub forma picturilor și a schițelor pe pereții peșterilor. Odată cu trecerea timpului, această artă a devenit extrem de populară și căutată, valorând foarte mult în ochii admiratorilor și ai criticilor. Artiștii care au realizat diverse desene, picturi și derivatele acestora au căutat să exprime tot ceea ce simțeau și să redea o parte din societățile din care făceau parte. Operele lor de artă reprezentau o oglindă a lumii în care trăiau.Această modalitate de exprimare a imaginilor vizuale presupune folosirea diverselor instrumente pentru redarea cât mai exactă a lucrurilor ce sunt desenate. De-a lungul timpului s-au folosit creioane din grafit, cărbune, cretă, creioane colorate din ceară, pasteluri și multe altele, toate extrem de importante și diferite. Ca suport pentru desen au fost folosite hârtia, plasticul, diferite pânze, pielea, sticla și nu numai. Practic, s-a recurs la orice material  însă nu toate lucrările au rezistat în timp, depinzând foarte mult de tehnică , materialul-suport, ustensilele folosite și modalitatea de conservare a lucrărilor. Treptat, artiștii au descoperit diverse tehnici de a-și face desenele și picturile să reziste pentru o perioadă îndelungată de timp.

Desenul include mai multe categorii de redare a unui obiect anume printre care și caricaturile, mâzgăliturile copiilor, metodele suprarealiste de desenat precum “entoptic graphomania” și multe altele. Totul ţine de capacitățile artistului și de înclinațiile acestuia.  Fiecare desenează cum poate, cum dorește și în funcție de materialele disponibile.Desenele tradiționale erau monocrome sau aveau foarte puţină culoare pentru o evidențiere a anumitor trăsături. Desenele moderne, în schimb, marcau o trecere a graniței dintre desenul simplu, în creion și pictatul. Schițatul în creion este considerat un exercițiu, o pregătire în prealabil pentru o pictură, un contur în interiorul căruia se vor pune culori. Astfel, se pierde din farmecul creionului, pictura estompând schița.Unii dintre cei mai remarcabili artiști-desenatori au fost Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael, Rembrandt, Paul Cezanne, Edgar Degas, Henri de Toulouse-Lautrec, Vincent Van Gogh, Pablo Picasso. Aceștia și multi alții au lăsat în urma lor numeroase lucrări de excepție.Un desen reușit presupune multă munca, o tehnică elaborată și materiale de cea mai bună calitate. Umbrele sunt extrem de importante în redarea unui model ce urmează a fi desenat. Pentru a realiza un desen realist, artiștii sunt foarte atenți la trăsături, la lumini și umbre. Pentru realizarea portretelor şi  chiar a întregului om, desenatorii trebuie sa aibă vaste cunoștințe despre anatomie și proporțiile corpului uman.Această artă presupune pe de o parte talent şi pe de altă parte stăpânirea tehnicii şi chiar cunoştinţe de matematică ţinând cont că unghiurile contează foarte mult în desen.  займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *