Dr. Anca Negreanu: Despre cariera medicală cu pasiune

Am cunoscut-o pe doamna doctor datorită preocupării sale pentru lectura de specialitate. Am fost foarte plăcut surprinsă de profesionalismul și dedicarea dumneaei în exercitarea profesiei medicale. Pasiunea ei m-a cucerit. Vă invit să citiți interviul pe care a avut amabilitatea să ni-l acorde. 

1.  Stimată doamnă doctor, spuneți-ne câteva cuvinte despre dumneavoastră, despre evoluția dumneavoastră profesională și alegerile pe care le-ați făcut.

Absolvind facultatea de medicină la Cluj, mi s-a revaliditat alegrea drumului initial, in domeniul sanatații. Si-au deschis in egală masură porțile industria farmaceutică si medicina. Am optat pentru industria farmaceutică pentru că îmi oferea o paletă diversificată de informatiție științifică. De-a lungul timpului satisfacțiile profesionale obținute mi-au confirmat alegerea.

2. Cum ați ajuns să traduceți carte medicală și de ce?

Făcând o parte a studiilor în Germania am avut acces atât la cultura germană cât și la literatura de specialitate. Am fost de la început impresionată de calitatea, conținutul și conceptul cărților medicale. Am considerat că este oportul să împărtășesc această valoare.

3. Ce v-a determinat să vă îndreptați către  editura Thieme?

Thieme este o editură medicală consacrată și foarte apreciată de profesioniștii din domeniul sănătății din întreaga lume. Cărțile lor se remarcă pe lângă calitatea excelentă a imaginilor și a informațiilor prin faptul că sunt didactice în adevăratul sens al cuvântului. Secretul constă în faptul că la elaborarea fiecărei cărți participă și o echipă, care se ocupă doar de prelucrarea din punct de vedere didactic a informației. Astfel s-a născut conceptul atât de apreciat al „atlasului de buzunar” (Taschenatlas), unde pe pagina din stânga este prezentată informața sub formă de text, iar pe pagina din drepta sub formă de imagini, grafice, tabele, algoritme procedurale etc. Capacitatea de a sintetiza informația esențială și de a o face astfel ușor asimilabilă este o caracteristică esențială, pe care atlasele de buzunar Thieme o îndeplinesc pe deplin, fapt confirmat de multitudinea de țări din toată lumea în care acestea au fost traduse și pe care editua Thieme le reeditează cu success.

4.      Ce cărți recomandați tinerilor, studenți sau medici? Ce abordare profesională le recomandați pe de altă parte?

Le recomand cu căldură atlasele de buzunar ale edituii Thieme disponibile atât pentru disciplinele preclinice, dar și pentru cele clinice. Cred că astfel le va fi mult mai ușor și chiar plăcut să învețe. În plus vor dobândi o temelie solidă de cunoștințe de bază pe care apoi pot construi mai departe.

5.  Observ  pasiunea  cu care ne vorbiți despre cărți, cum s-a trezit aceasta?

Pasiunea pentru cărți am dobândit-o încă din clasele primare, când „devoram” biblioteca familiei. Tata este un mare iubitor de carte si achiziționase destul de multe de-a lungul timpului. În plus cred că nu te poți apropia de medicină fără să îți placă să studiezi, deci este este essential să-ți placă cărțile.

6.  Ce doriți să schimbați în peisajul medical românesc. Ce rol au materialele educaționale în acest sens?

Nu cred că este vorba de o schimbare cât mai ales de o completare. Cred cu tărie că dacă vrei să progresezi trebuie să fii deschis, să recunoști și să preiei ceea ce este bun de la alții. Editua Thieme activă de peste 120 de ani în domeniul editării de carte medicală s-a perfecționat continuu. Este sufficient să luați în mână un atlas de neurochirurgie sau de imagistică medicală și vă veți convinge.

7.  Nu se vorbește foarte mult despre medicina paliativă. Ce v-a determinat pe dumneavoastră să vă înreptați spre acest domeniu?

Medicina paliativă a intrat destul de târziu in România. Bolnavii terminali erau plimbați dintr-un spital în altul până când mureau sau erau lăsați acasă în grija familiei. Medicina paliativă nu este la fel de spectaculoasă ca alte specialități, dar oferă un lucru extraordinar cred eu: permite omului să moară cu demnitate.

8. Ce vreți să spuneți prin “medicina nu vindecă”?
Medicina a progresat indiscutabil enorm, dar multe dintre medicamntele utilizate țin doar sub control boala. De exeplu medicamentele hipotensoare nu „vindecă” hipertensiunea arterială, ci doar o țin sub control atât timp cât sunt luate. Nu înseamnă că nu sunt importante, dimpotrivă sunt esențiale pentru a reduce riscul unui infarct miocardic sau al unui accident vascular cerebral. Ceea ce vreau să spun, este că în realitate ponderea medicinei palliative este mai mare decât am crede la prima vedere.
9. Cum descrieți colaboararea cu editura Farmamedia și despre ce a publicat până acum.
A început ca o simplă colaborare și a devenit o prietenie constructivă, datorită deschiderii pe care au avut-o pentru sugestiile mele, dar și pentru că mi-au dat oportunitatea să participt la procesul de „naștere” a cărților. Le sunt recunoscătoare pentru că mi-au dat șansa să pot lucra în lumea cărților, care continuă să mă fascineze.
10. Ați întâlnit oameni care v-au impresionat în acest doemniu? De ce?

Cartea este de fapt expresia muncii în echipă: autori, lectori, tehnoredactori, editori, consultanți, traducători, etc.Am avut ocazia să lucrez cu oameni minunați și cu profesioniști excelenți. Aș aminti câteva nume: dl conferențiar dr. farmacist Camil Vari de la UMF Tg. Mureș, care a fost lector atât pentru atlasul de farmacologie, cât și pentru “Calculele de conversie a opioidelor”, d-na conferențiar dr. Adriana Albu de la UMF Cluj, dl. Dr. Razvan Curcă de sp. Jud. Alba Iulia, d-na.dr. Dana Roman de la Clinica de oncologie Tg. Mures d-na dr. Camelia Macarie de sp. De urgentă Tg. Mures, și lista ar putea continua.

11. Vorbiți  cu pasiune despre cartea “Calculele de conversie a opioidelor”. Care e povestea din spatele acestei cărți?
Gestionarea corespunzătoare a durerii este unul dintre cele mai importante aspecte în medicina paliativă, dar mulți medici nefamiliarizați cu administrarea opioidelor aveau o retinere în a le prescrie. Pentru a le oferi un support util în acest sens am tradus acest ghid, care te îndrumă pas cu pas și prin intermediul cazurilor clinice expuse te ajută să aplici noțiunile învățate.
12. Ce v-ar bucura foarte mult să se schimbe în peisajul medical?

Nu vreau să intru în discuțiile interminabile legate de subfinanțarea sistemului de sănătate etc. Cred că din păcate pe această temă se vorbește prea mult și se face prea puțin.

Mi-as dori o intrare în normalitate, ca medicii să aibă timp de o „pauză de lectură” pentru a răsfoi cărți bune.

Dr. Anca NegreanuMai multe titluri de la editura FarmamediaEditura Thieme 

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: aralya

Loving person, people watcher & listener, german teacher, enjoys working @Books Express Write me an e-mail at bogdana@books-express.ro

1 thought on “Dr. Anca Negreanu: Despre cariera medicală cu pasiune”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *