Do we need diverse books?

Se spune că diversitatea nu se educă ci se dobândește. Noi nu suntem foarte de acord cu această afirmație, pentru că lumea în care trăim impune neapărat o schimbare de mindset, un mindset care se educă.

Există multe surse care să ne ajute să alegem o tabără și să ne încadrăm într-un anumit spațiu. Nu trebuie să fim vocali, însă putem accepta realitatea zilelor noastre, să renunțăm la prejudecăți și să-i acceptăm pe cei din jur drept ceea ce sunt – ființe umane.

Atunci când acest judgment va dispărea, poate în acel moment lumea va fi mai bună și mai tolerantă cu cei din jur. Nu este necesar să fluturi un steag sau să îți expui vocal punctul de vedere, îți poți etala discreția și inteligența acolo unde contează.

Gesturile mici chiar pot face diferența și acest lucru se observă nu doar în contribuția adusă societății, ci doar în sufletul nostru. Atunci când ești împăcat cu acțiunile tale, lumea devine un loc mai bun.

Do we need diverse books?

Eh, iar am deviat puțin de la ideea noastră.. Considerăm însă că orice recomandare de carte sau orice articol bookish trebuie să vină și cu un mic mesaj social.

Ne-am făcut temele și am pregătit câteva recomandări de cărți diverse, cu personaje care să inspire generația tânără, cititoare de YA și care să fie un exemplu de gândire înspre un  viitor mai bun. 

Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe” de Benjamin Alire Sáenz este una dintre cele mai interesante și reprezentative cărți ale diversității, o carte iubită de mulți cititori de YA, dar poate nu explorată pe cât merită. O poveste de dragoste între doi adolescenți devine un subiect de discuție în întreaga societate.

Dante și Aristotel sunt diametral opuși, însă vor descoperi împreună ce înseamnă să fie uniți de un sentiment secret, un lucru care nu a fost destăinuit nimănui. Este o carte extrem de sensibilă, care îți ridică multe semne de întrebare și te pune pe gânduri.

Povestea tratează atât probleme de discriminare de rasă cât și bullying-ul, alte două aspecte importante și cruciale pe care generația tânără trebuie să și le însușească și să le combată.

SIMON VS THE HOMO SAPIENS AGENDA” de Becky Albertalli, o carte care a beneficiat și de o ecranizare reușită, cu un puternic impact emoțional. Simon nu dezvăluie nimănui orientarea sa sexuală, pentru că îi este frică de prejudecatiile celor din jur. Atunci când își întâlnește sufletul pereche la ora de informatică din liceu, acesta își dă seama că nu are de ce să își facă griji. Există cineva în această lume care îl înțelege și îl iubește pentru cine este el cu adevărat. 

Lucrurile nu stau însă așa de roz, pentru că Simon va ajunge ținta unui șantaj, dar și a propriei nesiguranțe, care nu îi permite să fie sincer cu prietenii și familia. Preferă să se ascundă, asta până când nu va avea de ales și adevărul o să vorbească de la sine.

The Gentleman’s Guide to Vice and Virtue” de Mackenzi Lee, o carte plasată într-o epocă mai îndepărtată, în secolul 18. Este o carte de călătorie, o aventură de la cap la coadă, în care personajul principal, un tânăr bisexual pe nume Henry “Monty” Montague, se simte excelent. Este îndrăgostit în secret de cel mai bun prieten și considerat nedemn de moștenirea tronului de către tatăl său.

Monty este însă destul de ocupat cu alte probleme mai grave de atât. Dorește să vadă Europa, să o exploreze în adevăratul sens al cuvântului și dacă viața îi va permite, să ia deciziile cele mai bune pentru el și pentru viitorul său.

Carry On” de Rainbow Rowell ne aduce aminte prin numele cărții de serialul Supernatural. Este clar o coincidență, însă acesta este feeling-ul nostru. Simon Snow este super ghinionist și are nevoie de ceva nou în viață – mentorul său îl evită, iubita l-a părăsit și colac peste pupăză, nici puterile sale nu sunt cele mai grozave.

Atunci când lucrurile o iau razna complet, Simon trebuie să demonstreze de ce are aceste puteri și ce poate face cu ele. O carte plină cu vampiri, făpturi magice, mister, dar și o poveste de dragoste atipică și evident, diversă. Ți-am captat atenția, nu-i așa?

A food for thought

Pentru a termina frumos acest articol, îți lăsăm un scurt video pe care îl considerăm elocvent pentru subiectul discutat astăzi. Noi am găsit câteva persoane cunoscute în acest video și acest lucru ne-a bucurat mult. Enjoy!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *