Distopia – imaginea viitorului

Imaginaţi-vă o lume în care gândurile v-ar fi ascultate iar toate mişcările atent monitorizate. O lume în care vi s-ar impune ce să gândiţi, ce să vorbiţi, pe cine să iubiţi. Cum să trăiţi. O lume în care aţi fi separaţi de familie, fiind forţaţi să trăiţi în singurătate, nefiind siguri de ziua de mâine şi de faptul că veţi mai fi în viaţă.

Aceasta ar fi societatea distopică. Caracterizată prin prezența uneia din formele de guvernare totalitare sau printr-o formă oarecare de opresiune, de control social, în general, ideea de distopie se regăseşte în literatură. Termenul a apărut în Oxford English Dictionary începând cu anul 1868, distopia câştigând popularitate de-a lungul timpului, transformându-se într-un gen literar asociat deseori genului science fiction.

Dar nu ştiu câţi dintre voi aţi observat asemănările dintre ficţiune şi realitate. Aţi citit 1984 a lui George Orwell? Cu un succes răsunător la momentul apariţiei sale, a rămas la loc de frunte în literatura clasică însă în prezent, dacă o citiţi, nu o să vă pară foarte departe de realitatea pe care o trăim cu toţii.

Dar hai să vedem cum şi-a croit distopia drum prin literatură de-a lungul anilor şi ce cărţi putem selecta pentru a cunoaşte acest gen mai bine:

Secolul XX

Anii 1900 – 1920

 

Anii 1930 – 1950

 

Anii 1960 – 1970

 

Anii 1980 – 1990

 

Secolul XXI

Anii 2000

 

Anii 2010

 займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Andreea Rau

Visez cu ochii deschişi. Citesc. Scriu. Cânt, atunci când nu mă aude nimeni. Sunt fericită, uneori. Vreau să evadez din realitate şi să-mi construiesc o lume imaginară, în care să pot trăi. Sunt ca tine. Un simplu om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *