Din ghiozdanul unui turist – România

Cum sezonul rece, deși întârziat, începe să-și facă simțită prezența, ne-am gândit să vă ajutăm încă de acum și să vă oferim câteva variante de a sărbători cum se cuvinte…primii fulgi de zăpadă.

Recomandăm, pentru început, asortarea bucătăriei cu bunătățile românești specifice iernii: borcane pline cu murături, castraveți și gogoșari murați, zacuscă, butoaie de varză, vin fiert, turtă dulce și prăjituri ce umplu casa de miros parfumat cât timp se coc în cuptor.

În cazul în care nu aveți zile libere de la muncă, vă sugerăm ca seara să nu ocoliți cafenelele si pub-urile pline de fel de fel de asorteuri de lapte si cafea sau diferite sortimente de ceaiuri, toate servite fierbinți, pentru a încălzi răceala de afară (Centru Vechi/Lipscani, București). Mai mult, o vizită la cel mai apropiat magazin de decorații specifice sezonului rece este mai mult decât recomandată (Sala Dalles, București).

Pentru cei norocoși, care reușesc să obțină un mini-concediu și mai ales pentru pasionații sporturilor de iarnă, iată o scurtă trecere în revistă a destinațiilor pe care le puteți alege. Valea Prahovei este deseori prima variantă a turiștilor; cu o paletă largă de prețuri și locuri de cazare (de la cabane la hoteluri scumpe), pârtiile de schi sau snowboard își așteaptă cu drag clienții. Recomandăm: pârtiile de la Cota 2000 din Sinaia, unde se poate ajunge cu telegondola sau mașina până la Cota 1400 și apoi telecabina sau telescaunul, pârtiile din Azuga, clasate dupa nivelul de dificultate: Azuga Sud, La Stâna, Cazacu și Sorica, pârtia Kalinderu din Bușteni sau pârtia Clăbucet din Predeal, cu diferitele variante de coborâre.

În localitatea Lupeni, Petroșani, avem resortul de schi Straja, ce dispune de 7 pârtii de schi, unde se pot antrena atât începători, cât și profesioniști.

În cazul în care sunteți acomodați cu clima rece, vă sugerăm să încercați și stațiunile turistice din nordul țării, cum ar fi Vatra Dornei sau Maramureș. În ceea ce privește prima variantă, Vatra Dornei dispune de trei pârtii de schi, Parc, Dealu Negru și Poienița.

Pentru județul Maramureș, recomandăm pârtia Mogoșa (Baia Mare) și pârtia Cavnic, din localitatea cu același nume, ce include un domeniu larg de schi, un total de 7 pârtii. De asemeni, puteți vizita și diferite obiective turistice, cum ar fi Cimitirul vesel, Biserica de lemn sau fosta închisoare comunistă din Sighetul Marmației.

Așteptăm și recomandările voastre sau impresii despre locurile menționate mai sus!

Mai multe despre sporturile de iarnă:

Author: Marie Beyle

Niciodată frumosul nu va înceta să ne inspire. Admir arta: natura înconjurătoare, literatura, pictura. Citesc și aprofundez istoria, pentru că "nu tot ceea ce este vechi este neapărat și demodat, după cum nu tot ceea ce este nou este și modern". Găsesc inteligență în zâmbetul unui copil și sunt de acord cu Mihai Eminescu când afirmă că "orice cap omenesc seamănă c-o odaie. Întrebarea e ce fel de odaie, ce aer, ce lumină e în ea și ce societate găsești".

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *