Destinaţii de vacanţă 2012

Când oamenii discută despre cele mai bune destinații de călătorie, se referă în general la un oraș sau o țară. Dar dacă uităm să ne gândim la regiuni, am putea rata cele mai frumoase locuri de vizitat.

Mai jos propunerile de la Lonely Planet, respectiv National Geographic pentru anul turistic 2012.

Lista de destinații conform Lonely Planet

1) Coasta Wales

Ce lucru minunat: să te plimbi pe întreaga lungime a coastei țării, să îi analizezi fiecare colțișor, crăpătură, stâncă, adâncitură sau estuar. Cum să apreciezi mai bine forma și sufletul unei națiuni? Ei bine, în 2012 Wales va deveni singura țară din lume unde veți putea face doar acest lucru. 1377 de kilometri de țărm vor fi accesibili, inclusiv stâncile dramatice și castelele dominatoare. În prezent, deja sunt disponibili o mare parte din ei, inclusiv spectaculoasa coastă Pembrokeshire (un drum din anul 1970), o nouă secțiune de la Llanmadoc până la Portul Eynon, care trece pe lângă Rhossili (una dintre cele mai apreciate plaje britanice) și Isle Of Anglesey Coast Path.

2) La Ruta Maya, America Centrală

De unde au apărut maiașii originali? De ce au dispărut? Nimeni nu știe cu exactitate. Dar știm că în medicină, matematică și astronomie, maiașii din America Centrală erau cu mult înaintea Lumii Vechi. Ei și-au aliniat templele pentru a forma anumite modele cu stelele și să creeze un calendar lunar complex de 13 luni. Acest calendar stă la baza profețiilor privind sfârșitul lumii din anul 2012. Arheologii știau de mult timp că data de 21 decembrie 2012 marchează sfârșitul calendarului, iar aceasta este ignorată de triburile maiașe moderne. Oricare ar fi părerea voastră, anul viitor va fi ultimul pentru ocazia de a vizita cele mai misterioase ruine de pe Pământ :).

 

3) Nordul Kenyei

Pentru majoritatea vizitatorilor Kenyei, jumătatea nordică a țării nici nu există, însă, puține zone din Africa oferă așa o extraordinară varietate. Acesta este un tărâm al deșertului de lavă mistuitoare, al proprietarilor de cămile care își plimba animalele spre oazele ascunse, munții tăiați de ceață populați de elefanți, insule sterpe pe care se târăsc reptile asemănătoare cu dinozaurii, păduri de acacia care adăpostesc viața sălbatică și apele uimitoare ale Lacului Turkana. De asemenea, este o regiune care oferă aventuri de neuitat.

4) Arunachal Pradesh, India

‘Shangri-La is a mystical, harmonious valley’ – așa este descrierea în romanul lui James Hilton din 1933, “Lost Horizon“. Hilton a descris Grădina Edenului pe Terra: un pământ al laptelui și al mierii ascuns în valea Himalaya, unde nimeni nu îmbătrânea sau se urâțea. De-a lungul anilor nu a existat niciun competitor pentru titlul de “Lost Shangri-La”, dar acum s-a descoperit un nou candidat: Arunachal Pradesh. Fiind poziționat fix unde India se întâlnește cu Bhutanul, Tibetul și Burma, este o explozie etnică, biologică și geografică de oameni, culturi, clime și peisaje – și este una din ultimele minunate necunoscute ale Asiei.


5) Hvar, Croația

În mijlocul verii, nu este un loc mai cool de petrecut în Croația decât orașul Hvar, situat pe insula cu același nume. Acolo veți putea întâlni numeroase petreceri pe plajă, care încep imediat după ce soarele apune sub orizontul Adriatic. Insula petrecăreață chiar este la fel de fierbinte precum marmura vechiului oraș în lumina soarelui. Însă, pe acest țărm mediteranean tot poți să evadezi de viața de noapte și să vizitezi terenurile interminabile de levănțică, satele abandonate și canioanele pitorești.

 

Nici cei de la National Geographic Traveler nu s-au lăsat mai prejos și au format și ei o listă cu destinațiile recomandate pentru anul viitor, pe care nu avem voie să le ratăm dacă avem posibilitatea să ajungem acolo. Noi am selectat 5 locuri care ni s-au părut cele mai interesante și mai puțin solicitate.

Islanda

O replică finală a ultimei ere glaciare a lumii, această insulă nord-atlantică este o lume a văilor înguste, fiordurilor uriașe, stâncilor monumentale, plajelor cu nisip negru, cascadelor furtunoase și a ghețarilor liniștiți. Erupțiile vulcanice recente ne amintesc că Islanda este încă o țară în formare, cu peisaje schimbate, pe care până și locuitorii continuă să le descopere. 3 ani de recuperare financiară au dus la prețuri mai accesibile, fixate în euro. Reîntoarcerea țării la o atitudine mai umilă vine de la o tradiție de 1000 de ani de independență – o tradiție care a păstrat una din cele mai vechi limbi rămase în circulație și au alcătuit unele din cele mai puțin dăunătoare surse de energie de pe Terra.

Istria, Croația

Gândiți-vă la Toscana, dar cu un trecut habsburgic. Dealurile Istriei – peninsula nordică a Croației – au devenit foarte cunoscute pentru trufe, vinurile albe, uleiul de măsline și pentru orașele situate pe dealuri. Cicliştii au la dispoziţie peste 2000 de kilometri de drum pentru biciclete. De-a lungul coastei, vederea oceanului însorit şi oportunităţi neaşteptate pentru înotat. Romanticul oraş Rovinj, un fost stat vasal Veneţiei, răsare din Marea Adriatică o insulă înstrăinată de Veneţia. Serile sunt culminate de cocktail-uri de şampanie la Barul Valentino, situat pe apă şi iluminat de lumini subacvatice – un loc deloc rău pentru un Casanova.

 

 

Nordul Columbiei

Minunatele plaje ale Parcului Naţional Tayrona sunt elementele principale ale zonei de nord a Columbiei, casa faimosului sit Ciudad Perdida. Terasele de pe vârful muntelui ale “Oraşului Pierdut” strălucesc ca nişte semnale luminoase care declară renaşterea ţării situate la intersecţia Caraibelor cu America de Sud.

 

 

 

 

 

 

 

Belfast, Irlanda

Găsindu-te în compania unui bucătar de la R.M.S. Titanic este doar una dintre surprizele pe care Belfast le are de oferit. “Barney” conduce turul Belfast Bread către o vânătoare de ingrediente, urmănd moştenirea culinară a oraşului irlandez care a format Titanicul.  Porţiuni ale oraşului au început renovarea după terminarea “The Troubles”, cele trei decenii de violenţă care care au culminat în anul 1998.

 

 

 

 

Koh Lipe, Thailanda

Bijuteria însorită a Thailandei din sudul Mării Andaman, Koh Lipe a început să primeze în lista paradisurilor iubitorilor de plajă îndrăzneți. Considerată o alternativă la supra-exploatata Koh Phi Phi (care a câștigat faimă datorită filmului “The Beach”), la insula Koh Lipe se poate ajunge doar cu ajutorul unei bărci, cu porturi de plecare, precum Krabi și insula malaysiană din apropiere, Langkawi. Apele cristaline și recifurile neatinse înconjoară insula. Peste 25% din speciile de pești tropicali ai lumii înoată în apele protejate din jurul insulei (ea face parte din Tarutao National Marine Park). Pattaya Beach poate fi cea mai evoluată insulă ca destinație turistică, dar puteți să vă îndreptați liniștita Sunrise Beach, acum o comunitate de “sea gypsies”.

1 thought on “Destinaţii de vacanţă 2012”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *