Despre Muză și Imaginație

 Probabil că vi se întâmplă de multe ori, aşa cum mi se întâmplă mie, să aveţi momente în care inspiraţia să vă prindă în tren. Sau în metrou/autobuz. Sau în timpul unei întâlniri. În cele mai nepotrivite momente, când vă spuneţi “ Ideea asta trebuie să o ţin minte neapărat, să scriu despre ea acasă”.

Ajunşi acasă, ne aşezăm repede-repede în faţa monitorului, deschidem o pagină nouă în word şi…aşteptăm. Şi aşteptăm. Şi aşteptăm. Pentru că “the moment” is gone. Inspiraţia ne-a părăsit şi ne chinuim să legăm o singură propoziţie, care parcă nu are sens.

Ei bine, în acele momente, când simţim că muza ne-a părăsit şi că nu suntem capabili să scriem ceva bun, chiar atunci creativitatea nu încetează să ne surprindă. Secretul este să nu ne lăsăm descurajaţi, să nu ne simţim înfrânţi. Există câteva trucuri pe care le putem folosi în aceste situaţii fără inspiraţie.

Scott Berkun, unul dintre autorii mei preferaţi, a venit cu un articol foarte drăguţ în care ne-a oferit o listă de sfaturi utile pentru a scăpa de blocajul creativ:

  1. Începe cu un singur cuvânt. Orice cuvânt. Plecând de la acesta, poţi construi o lume întreagă în jurul său. Poţi scrie despre absolut orice, chiar dacă la început nu are sens. Pot fi versurile de la o melodie, un fragment dintr-o poezie, lista de cumpărături, etc.
  2. Scrie despre sentimentul de neputinţă şi frustrare pe care îl ai atunci când nu poţi să scrii.
  3. Citeşte o carte pe care o urăşti. Sau un articol. Sau blog-ul cuiva. Oricum, ceva care să fie contrar opiniilor tale şi despre care poţi începe să scrii. Pune pe hârtie tot, de ce nu îţi place, care sunt aspectele care te deranjează şi cum ai face tu lucrurile.
  4. Fă-ţi încălzirea. Până şi atleţii îşi alocă un scurt timp în care-și încălzesc muşchii. Şi ce dacă, şi creierul poate fi încălzit înainte de antrenamentul literar. Citeşte ceva mai vechi scris de tine şi editează, sau joacă-te pur şi simplu cu tastatura, încercând cuvinte la întâmplare.

  1. Fă o listă. Cu orice vrei, dar să aibă legătură cu subiectul despre care scrii. O listă cu personajele, de exemplu. Sau un rezumat pe scurt al poveştii tale, împărţit pe diverse momente/capitole.
  2. Alternează povestea despre care scrii cu o altă activitate. Sau cu o altă poveste. Atunci când te simţi blocat, treci la planul B şi concentrează-te pe altceva. De obicei, ideile creative apar atunci când faci cu totul altceva decât activitatea respectivă (în cazul nostru, decât atunci când scriem).
  3. Fugi. La propriu. Exerciţiile fizice te ajută să treci într-o stare pozitivă, să scapi de stress şi de alte gânduri care te împiedică să faci ce-ţi doreşti.
  4. Whiskey. Ştim cu toţii că alcoolul ne ajută să scăpăm de inhibiţii şi să vedem lucrurile în altă lumină. Atenţie sporită aici totuşi, să nu cădem în cealaltă extremă, când ce-i prea mult strică.
  5. Ţine lângă tine un carneţel şi notează-ţi imediat ideile, dialogurile sau personajele care îţi vin în minte. Îţi vor folosi mai târziu, când vei avea nevoie de un impuls creativ.

Author: Andreea Rau

Visez cu ochii deschişi. Citesc. Scriu. Cânt, atunci când nu mă aude nimeni. Sunt fericită, uneori. Vreau să evadez din realitate şi să-mi construiesc o lume imaginară, în care să pot trăi. Sunt ca tine. Un simplu om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *