Mitul oamenilor excepționali

De ceva vreme, în mai multe contexte auzeam de cartea “Excepționalii”, scrisă de Malcolm Gladwell. Pur și simplu titlu acestei cărti mă urmărea, așa că atunci când s-a ivit oportunitatea mi-am alocat timp să citesc cartea.

Iubesc să citesc și să absorb informații noi, să înțeleg lucrurile din alte perspective și mai cred că atunci când ești pregătit vin către tine cărțile potrivite cu nivelul tău de înțelegere și evoluție. Sunt unele cărți pe care eu le aleg să le citesc, iar  altele care mă aleg ele pe mine să fie citite.

Cartea “Excepționalii” pur și simplu a venit către mine, ca fiind o carte ce este “musai” să fie citită. Curiozitatea m-a împins foarte mult, așa că am vrut să văd care este mesajul acestei cărți pentru mine.

Titlul, se potrivea foarte mult cu aspirațiile mele de viață, “Excepționalii”. Cine nu își dorește să fie un om excepțional, să ofere servicii excepționale, să fie perceput de cei din jur ca fiind “EXCEPȚIONAL”!?

Si eu mă număr printre acești oameni, așa că o astfel de carte s-a potrivit perfect cu mine, voiam să descopăr cum pot să mă apropii din ce în ce mai mult de aceasta perfecțiune, asociată cu ideea de a fi excepțională.

Gladwell are un stil foarte captivant, cu fiecare pagină pe care o citeam realizam că ideea de a fi un om excepțional are în spate un întreg proces, un concurs aparte de împrejurări, mult efort susținut, o combinație aparte între mai multe tipuri de inteligență.

Pur și simplu, în fiecare capitol, mitul oamenilor excepționali era explicat, clarificat, dezvăluit pas cu pas. Metaforic vorbind, citind cartea mă simțeam ca și când Houdini dezvăluia “secrete” prin care se realizau actele sale de iluzionism care l-au făcut celebru, numai că de aceasta dată Gladwell dezvăluia elementele cheie care au transformat anumiți oameni în super oameni, pe care noi ceilalți am agreat să îi numim Oameni Excepționali!

Iată cel puțin un exemplu simplu, care stă fără excepție în spatele unui om Excepțional. Toți ca să ajungă la performanța de a crea capodopere, de a revoluționa industria în care lucrau, au trecut pragul de 10.000 de ore de muncă în domeniul lor.

În cursurile lui Brian Tracy la care am participat, am mai auzit această informație, dar acum pentru prima dată, am ințeles cu adevărat cât adevăr cuprinde!

Spre exemplu, trupa Beatells, a ajuns la performanța de a cânta piese care fac înconjurul lumii abia după ce au cântat într-un local din Hamburg- Germania, minim 8 ore pe noapte pentru a mețtine o atmosferă aparte.

Practic vorbind, în mai puțin de 2 ani, cei de la Beatles au susținut în Hamburg peste 1200 de  prestații live! Hamburg a fost pentru ei un mediu perfect pentru a exersa, pentru a-și desăvârși tehnica, pentru a deveni Excepționali! Câte trupe reușesc astăzi să ajungă la o asemenea performanță în toată cariera lor, să susțină peste 1200 de prestații live?

Mozart, un alt Excepțional, deși compunea de la o vârstă foarte fragedă, conform criticilor a ajuns să scrie adevărate capodopere în jurul vârstei de 21 de ani, vreme la care el deja compunea concerte de mai bine de 10 ani, timp în care a depăsit cele 10.000 de ore de muncă!

Bill Gates, a ajuns să facă programare datorită contextului de împrejurari în care se afla încă din clasa a VIII-a. Atunci când Gates a hotărât să renunțe la Harvard și să își întemeieze propria companie de software, avea la activ peste 7 ani de programare, cu mult peste 10.000 de ore de practică!

Toate aceste cazuri, mi-au deschis cu adevărat ochii!

Teoria celor 10.000 de ore de muncă a fost și este unul din ingredientele de bază care transforma un om obișnuit într-un adevărat excepțional.

Provocarea cu aceste 10.000 de ore de muncă, este că implică foarte multă pasiune, dăruire, sacrificiu și un foc interior puternic. Până la urmă, exercițiu și practica continuă fac diferența. Se pare că de atâta timp are nevoie un creier pentru a asimila întreaga gama de cunoștințe ce duc la adevărata măiestrie conform neurologului Daniel Levitin.

După ce am citit această carte și am reușit să înțeleg și ceilalți factori extrem de importanți care crează oameni Excepționali, am realizat că în fiecare din noi există acest potențial.

Sâmburele de a fi excepțional, poate fi dezvoltat dacă știm să profităm de oportunitățile care ni se oferă, dacă suntem dispuși să ne cultivăm talentele prin minim 10.000 de ore de muncă, dacă alegem să credem în noi și multe altele!

Restul factorilor cheie vă las pe voi să îi descoperiți și să vă bucurați din plin de lectura acestei cărți minunate!

Și pentru că vreau să vă încurajez să citiți, să deveniți conștienți de potențialul din voi, primii trei cititori care îmi vor scrie pe e-mail contact@oanamihailescu.ro factorii cheie descriși în cartea lui Gladwell care transformă oamenii în adevărați “Excepționali” vor primi o sesiune de coaching!

Un articol de Oana Mihăilescu

 

Oana Mihăilescu este coach certificat de Noble Manhattan Coaching LTD și o găsiți aici: www.oanamihailescu.ro

‘Principala provocare ca femeie activă este cum să îmbini în mod armonios roluri diferite de mamă, soție, prietenă, femeie de carieră.’

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *