Despre literatură și premiile Nobel

Decernarea anuală a distincțiilor Nobel aduce în prim plan personalități care se remarcă prin teorii îndrăznețe, descoperiri ce folosesc progresului umanității, idei ce șochează prin originalitate.

În ceea ce privește domeniul literar, premiile Nobel au rezervat această onoare unor scriitori ale căror nume rămân adevărate embleme și astăzi; iată doar câteva exemple: 1907 Rudyard Kilping, 1929 Thomas Mann, 1946 Herman Hesse, 1949 William Faulkner, 1957 Albert Camus, 1963 Jean-Paul Sartre, 1970 Aleksandr Isayevich Solzhenitsyn, 1981 Gabriel Garcia Marquez, 2008 Herta Müller. Pentru anul acesta, premiul a fost decernat pe data de 11 Octombrie și a fost oferit scriitorului chinez, Mo Yan.Guan Muoye s-a născut pe data de 17 Februarie în localitatea Gaomi, din provincia Shandong, China. Înrolându-se în trupele Armatei Populare, tânărul a ales să-și semneze operele scrise cu pseudonimul Mò Yán, care în traducere înseamnă “Nu vorbi!”, acest termen făcând trimitere directă către rigidul sistem comunist care domina China la acea vreme.Stilul literar cultivat este realismul magic, iar opera de debut a fost “Potopul din noaptea de primăvară”. Autorul a publicat în jur de treisprezece cărți și până la distincția Nobel a mai fost onorat cu premii pentru scrieri precum: “Sâni bogați și fese mari” (Premiul Kiriyama, Notable Books, 2005, Premiul Man pentru Literatura Asiatică, 2007), “Oboseală de viață, oboseală de moarte” (Premiul Newman pentru Literatură Chineză, 2009), “Broasca” (Premiul Mao Dun pentru Literatură, 2011). Cărțile sale descriu viața cotidiană din spațiul urban sau rural chinez și problemele pe care societatea trebuie să le înfrunte.Mo Yan este un scriitor “care printr-un realism halucinant reușește să îmbine armonios povestirile populare, istorice și contemporane”.Un articol de Marie Beyle

 займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Marie Beyle

Niciodată frumosul nu va înceta să ne inspire. Admir arta: natura înconjurătoare, literatura, pictura. Citesc și aprofundez istoria, pentru că "nu tot ceea ce este vechi este neapărat și demodat, după cum nu tot ceea ce este nou este și modern". Găsesc inteligență în zâmbetul unui copil și sunt de acord cu Mihai Eminescu când afirmă că "orice cap omenesc seamănă c-o odaie. Întrebarea e ce fel de odaie, ce aer, ce lumină e în ea și ce societate găsești".

1 thought on “Despre literatură și premiile Nobel”

  1. si anul asta la fel de controversat nobelul pentru literatura ca si anul trecut. englezii se asteptau sa il vada pe murakami laureat, si doar ei sunt cei mai mari gambleri din lume, dar nu. eu ma gandeam la ismail kadare, ar fi fost frumos. academia suedeza – nu si nu..
    am cautat prin librarii sa rasfoiesc oleaca sorgul lu’ nea mo yan asta, si nu am dat de el.. sa il caut oare si in engleza?
    nu de alta, dar nu as vrea sa cred, ca si anul trecut (si in alti ani), ca a fost o alegere gresita..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *