Singurătatea ucide

Peste tot în lume, dependenţa de droguri face victime pe bandă rulantă. Căutarea de senzaţii noi, curiozitatea, dar şi atracţia exercitată de un lucru interzis, tentativă disperată de comunicare sau iluzie temporară a unei creşteri a performanţelor intelectuale, toate acestea sunt factori care orientează individul spre consumul de droguri.

Dacă până acum vedeam dependenţa de droguri ca rezultat al chimicalelor ce acţionează asupra creierului, o carte vine azi să aducă o informaţie nouă, un mod inedit de a ne raporta la acest flagel mondial.

Cu ajutorul unui experiment pe şobolani, un profesor de psihologie din Vancouver a descoperit un lucru fascinant.

Ca să împiedice consumul de droguri, americanii au fost “bombardaţi” în anii ’80 cu un advertorial care înfăţişa un experiment simplu şi eficient: un şobolan era lăsat într-o cuşcă singur cu două sticle de apă: într-una era apă obişnuită, în cealaltă se găsea apă amestecată cu droguri. Aproape de fiecare dată când experimentul era făcut, şobolanul devenea obsedat de apa cu droguri şi se reîntorcea la ea până ce ajungea să se extermine.

Profesorul de psihologie de care aminteam, Bruce Alexander, a observat totuşi ceva ciudat cu privire la acest experiment: şobolanul era singur în cuşcă. Ce s-ar întâmpla, însă, dacă lucrurile ar sta diferit? Astfel, el a construit un fel de parc cu mingi colorate, tunele şi cea mai bună mâncare pe care şi-ar dori-o un şobolan. În cadrul parcului, şobolanii au gustat din ambele sticle de apă, dar rezultatul a fost uimitor. Şobolanilor cu o viaţă bună nu le-a plăcut apa cu droguri şi au băut mult mai puţin decât şobolanii izolaţi. Niciunul dintre ei nu a murit. În timp ce rozătoarele singure au devenit dependente, niciunuia dintre şobolanii din parc nu i s-a întâmplat acest lucru.

În acelaşi timp, un experiment uman era în plină desfăşurare: Războiul din Vietnam. Revista Time spunea la momentul acela că heroina devenise la fel de obişnuită ca mestecatul gumei şi că 20% dintre soldaţii americani erau deja dependenţi. Oamenii erau terorizaţi de gândul că un număr mare de dependenţi urma să se întoarcă acasă după terminarea războiului. De fapt, 95% dintre soldaţii dependenţi de heroină s-au oprit pur şi simplu după ce au ajuns acasă. Doar câţiva au apelat la un program de reabilitare. Soldaţii nu au mai vrut drogul pentru că au schimbat o cuşcă înfiorătoare cu un mediu plăcut.

Ceea ce pofesorul Alexander spune este că dependenţa nu este nici decădere morală determinată de o viaţă plină de activităţi hedoniste, dar nici boală care ia naştere într-un creier injectat cu chimicale. Este doar o adaptare. Nu eşti tu de vină. De vină e cuşca în care te afli.

În cartea Chasing the Scream: The First and Last Days of the War on Drugs, Johann Hari discută şi un alt exemplu, poate mult mai concludent: un experiment care are loc peste tot în jurul nostru. Dacă îţi fracturezi şoldul, vei primi probabil diamorfină, termenul medical pentru heroină, iar aceasta are o puritate mult mai mare decât cea găsită pe străzi, la dealeri. Deci dacă teoria veche a adicţiei este corectă – că drogul o cauzează – atunci este clar ce ar urma să se întâmple: mii de oameni ar pleca din spital şi ar încerca să îşi procure heroina necesară. Dar lucrul acesta nu se întâmplă aproape niciodată, pacienţii medicali rămânând neafectaţi. Şi asta pentru că, la fel ca şobolanii din parc, ei se întorc acasă la oamenii pe care-i iubesc. Drogul este acelaşi, dar mediul este diferit.

Acest lucru înseamnă că oamenii au nevoie de conexiune umană, că dacă nu putem să ne ataşăm de ceilalţi, ne vom agăţa de orice găsim disponibil (de ex. acul seringii). Un dependent de heroină s-a ataşat de heroină pentru că nu s-a putut lega sufleteşte de un alt om. Deci opusul dependenţei nu este cumpătarea, ci conexiunea umană.

Sursa

Foto: http://theunboundedspirit.com/

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *