De ce suntem dependenți de fast-food

Să mănânci doar o gură de chipsuri fără a le devora pe celelalte este aproape imposibil pentru majoritatea dintre noi.

Acum avem o scuză! Oamenii de știință au descoperit de ce este atât de dificil să renunți la mâncarea gustoasă, dar nesănătoasă. Grăsimile din aceste gustări declanșează un mecanism  biologic care ne duce la un comportament lacom.

Vinovatul este o substanță din corp asemănătoare marijuanei, numită “endocannabinoid”, potrivit cercetătorilor de la University of California. Ei au descoperit că atunci când șobolanii gustau ceva bogat în grăsimi, celulele din intestin începeau să producă endocannabinoid. Zahărul și proteinele nu au efectul acesta.

Procesul începe la nivelul limbii, unde grăsimile din mâncare generează un semnal care se deplasează către creier și apoi către intestine. Acolo, semnalul stimulează producția de endocannabinoid, care inițiază un consum excesiv de mâncăruri grase, conform spuselor cercetătoarei Daniele Piomelli.

De asemenea, animalele au o nevoie irezistibilă de a consuma grăsimi, care se găsesc greu în natură, dar care sunt necesare unei funcționări corespunzătoare ale celulelor. În societatea actuală, grăsimile sunt disponibile pretutindeni, iar predispoziția naturală la consumul de lipide duce la obezitate, diabet și cancer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *