Daughter of Smoke and Bone – cartea și filmul

“Once upon a time, an angel and a devil fell in love.
It did not end well.”

Vă fac cunoştinţă cu un personaj interesant: Karou. Ea este fata care şi-a dorit ca părul ei să fie întotdeauna albastru, fără să-l mai vopsească. Dorinţă îndeplinită. Ea este fata pe care o puteţi găsi pe străzile din Praga. Înaltă, subţire, visătoare. Poartă întotdeauna cu ea un caiet cu schiţe şi portrete ce aparţin prietenilor ei imaginari. Sau cel puţin aşa crede prietena ei cea mai bună, că ar fi imaginari. Nişte monştri pe o coală de hârtie, jumătate oameni, jumatate animale, care poartă fiecare câte un nume şi o poveste. Familia lui Karou, sau cel puţin aşa susţine ea.

Karou este puntea de legătură dintre două lumi: cea reală, în care trăieşte zi de zi o viaţă normală, şi cea fantastică, unde monştrii din desenele ei prind viaţă, au grijă de ea, sunt familia ei. Pentru ei, Karou culege din toate colţurile lumii dinţi. Dinţi de animale, oameni, copii. Pe care le aduce familiei, însă nici ea nu ştie la ce sunt folosiţi. Totul se întâmplă în secret.

“It is a condition of monsters that they do not perceive themselves as such. The dragon, you know, hunkered in the village devouring maidens, heard the townsfolk cry ‘Monster!’ and looked behind him.”

Dacă nu aţi fost atenţi, nu aţi observat că unele uşi, odată deschise, te poartă în altă dimensiune. Poţi crede cu uşurinţă că intri într-un magazin de suveniruri, dar de fapt, dacă deschizi uşa la momentul potrivit, descoperi o altă lume, cu alte specii. Şi un război. Între îngeri şi monştri.

“Once upon a time, an angel lay dying in the mist.
And a devil knelt over him and smiled.”

Akiva este unul dintre îngerii care luptă să ducă războiul la sfârşit. Să rupă conexiunea între real şi fantastic, să distrugă monştrii. Iar o uşă deschisă să nu mai fie nimic altceva decât o uşă deschisă.

“Have you ever asked yourself, do monsters make war, or does war make monsters?”

Inevitabil, Karou şi Akiva ajung să se cunoască. But this book is not just a love story. Laini Taylor ştie să urzească o poveste complexă, cu intrigi şi elemente pe care nu le-aţi mai întâlnit până acum în genul fantasy. Cu o imaginaţie copleşitoare, autoarea promite o călătorie de nota 10 alături de personajele sale. Şi se ţine de cuvânt. Eu am citit cartea de două ori, până acum. Şi încă nu m-am săturat.

“She had been innocent once, a little girl playing with feathers on the floor of a devil’s lair. She wasn’t innocent now, but she didn’t know what to do about it. This was her life: magic and shame and secrets and teeth and a deep, nagging hollow at the center of herself where something was most certainly missing.”

Ah, şi să nu uit: Universal Pictures a decis că această carte merită o ecranizare, în regia lui Joe Roth, care a mai regizat şi: Oz the Great and Powerful (2013), Snow White and the Huntsman, Alice în Wonderland. Sună deja foarte bine, nu?

Author: Andreea Rau

Visez cu ochii deschişi. Citesc. Scriu. Cânt, atunci când nu mă aude nimeni. Sunt fericită, uneori. Vreau să evadez din realitate şi să-mi construiesc o lume imaginară, în care să pot trăi. Sunt ca tine. Un simplu om.

1 thought on “Daughter of Smoke and Bone – cartea și filmul”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *