Daniela Zeca – trei cărţi orientale

Daniela Zeca-Buzura s-a născut pe 1 noiembrie 1966 şi este prozatoare, eseistă, critic literar şi realizatoare de emisiuni radio şi TV de mare succes. Până în august 2012 a ocupat funcţia de director al postului de televiziune TVR Cultural. Din anul 2001, este doctor al Facultăţii de Litere din Bucureşti, dar şi lector universitar la catedra de presă a Facultăţii de Jurnalism. Ca scriitor a debutat în anul 1994, cu volumul de poezii Orfeea, iar abia în anul 2000 a publicat primul roman, numit Îngeri pe carosabil.

În ultimii patru ani, Daniela Zeca a publicat o colecţie de romane orientale, astfel: în 2009 – Istoria romanţată a unui safari, în anul 2010 – Demonii vântului şi în 2012 – Omar cel orb. Toate cele trei romane o transformă într-un scriitor asumat, exotic, pasionat şi unic în peisajul românesc. Înca de la prima apariţie a Istoriei romanţate a unui safari, Daniela Zeca a fost comparată cu Eiade, datorită accentului exotic şi a descrierii unei lumi necunoscute, complet diferite de ceea ce ştim şi acceptam noi, ca naţie. Însă, după primele pagini ale romanului, vei realiza că doamna Zeca depăşeşte în talent şi în măiestrie orice scriitor român.

Fraza sa ritmată, metaforele subtile, lipsa sentimentalismelor, puterea de a ne transpune în acea lume, cu mirosurile, gusturile şi iubirile sale, fac din Istoria romanţată a unui safari, o carte cultă, o poveste a căutărilor, a drumului, a omului ca vânător şi nu ca învins, desi în final ratarea vine ca o salvare sau ca o durere supremă. Niciuna dintre cele trei cărţi nu este de dragoste, de viaţă sau de moarte. Poveştile sunt redate prin gesturi fine, prin nuanţe, prin arome şi prin gânduri ascunse. Fiecare personaj îşi caută libertatea într-un fel propriu, fuge, se ascunde şi se dizolvă în propriile sentimente, lăsând în urmă senzaţia de deja-vu. Parcă şi tu ai trăit ceva asemănător, chiar dacă în lumea ta.

Daniela Zeca ne transmite un mesaj al universalităţii, ascuns în poveşti orientale, picante şi pasionale, ca un fruct abia decojit. Toţi suntem la fel, chiar dacă alegerile noastre par greşite, diferite sau… absurde. Indiferent de cultură, de partea pământului căreia îi faci umbră, indiferent de credinţă, de sex sau de cutume, oamenii rămân veşnici căutători ai fericirii, ai libertăţii şi ai drumului spre ei înşişi. În Demonii vântului, personajele principale sunt pietrele preţioase, cele care deţin parcă un cifru al iubirii şi urii, al împlinirii şi al eşecului, atât universal, cât şi personal.

Cu romanul Omar cel orb, Daniela Zeca încheie această serie orientală. Scriitoarea recunoaşte că Orientul Mijlociu a fost doar un decor, un simplu pretext, pentru întrebările şi problemele existenţiale pe care îşi dorea să le abordeze. Omar cel orb este o carte înclinată către istorie, tradiţii şi religii greu de înţeles din exterior. Şi aici, ca şi în Demonii vântului, problema banilor şi a societăţii consumeriste în care trăim este abordată forţat, dar extrem de eficient.

Niciuna dintre poveştile de mai sus nu este facilă. Nu o vei citi ca pe un roman oarecare. Îţi trebuie timp şi deschidere că să te confunzi cu personajele. Să le dai credit. Să accepţi şi să recunoşti că, pe undeva, faci şi tu greşeli. Că aceste greşeli nu sunt de netrecut, dar nici simple. Că fuga ta veşnică spre ceva trebuie să se oprească. Mai întâi trebuie să înţelegi drumul, să te înţelegi pe tine, şi apoi să evadezi.

Fără îndoială, opera creată de Daniela Zeca este traincă, solidă, viguroasă. Cărţile ei sunt sortite să fie purtate lângă suflet. Astfel şi eu, de fiecare dată când am plecat din ţară pentru mult timp, am luat cu mine o singură carte: Istoria romanţată a unui safari – acolo unde m-am regăsit şi singura carte în care cred că mă aflu.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Budeanu

Jurnalist, blogger & Travel Writer. Pasionată de literatură, de filme, de muzică şi de biografiile vedetelor. Îmi place să descopăr lucruri şi locuri noi, dar mai ales să scriu despre acestea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *