Curiozităţi despre Moş Nicolae

Aţi fost cuminţi anul acesta? Pentru că înainte de Moş Crăciun…
… în seara de 5 decembrie, nu doar copiii ci şi noi, adulţii, ne pregătim pantofii pentru cadouri. De ce? Cum adică de ce? Pentru că vine Moş Nicolae!

Sfântul Nicolae, supranumit şi “Făcătorul de Minuni”, unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, sărbătorit la data de 6 decembrie, a fost episcopul Myrei în secolul al IV-lea. În prezent, Myra este un vechi oraş din regiunea Lycia (Turcia). Sfântul Nicolae este patronul marinarilor, comercianţilor, hoţilor, al copiilor şi al studenţilor.
Acesta era cunoscut pentru obiceiul său de a dărui în secret cadouri, cum ar fi, de exemplu, bănuţi ascunşi în pantofi.

Poveştile din folclor spun că, într-o perioadă de foamete, un măcelar a adus trei copii în casa lui, pe care i-a omorât şi a plănuit să le vândă carnea în loc de şuncă. Se spune că Sf. Nicolae, care se afla în zona respectivă la acel moment, nu doar că a văzut teribila crimă, dar a readus la viaţă cei trei copii. O altă versiune a acestei poveşti, apărută mai târziu, în secolul al XI-lea, a înlocuit copiii cu trei bărbaţi – care au fost de asemenea omorâţi de măcelar şi daţi soţiei acestuia pentru a găti plăcinte cu carne.

Tot despre Sf. Nicolae mai circulă o poveste: un om sărac avea trei fete, însă nu avea zestre pentru niciuna dintre ele. Tatăl fetelor era nefericit deoarece nimeni nu voia să le ceară în căsătorie, soarta acestora urmând să devină cruntă. Aflând de situaţie, Sf. Nicolae s-a decis să ajute familia, însă pe ascuns, pentru a nu ştirbi mândria tatălui. Aşa că, într-o noapte, acesta s-a dus la casa bărbatului şi a lăsat trei pungi cu aur, câte una pentru fiecare dintre fete.

În tradiţiile româneşti, Moş Nicolae apare pe un cal alb, reprezentând prima zăpadă din iarnă, păzeşte Soarele care încearcă să se strecoare spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace la măritat, este stăpânul apelor şi salvează de la înec corăbierii, apără soldaţii pe timp de război, motiv pentru care şi este invocat în timpul luptelor.

Author: Andreea Rau

Visez cu ochii deschişi. Citesc. Scriu. Cânt, atunci când nu mă aude nimeni. Sunt fericită, uneori. Vreau să evadez din realitate şi să-mi construiesc o lume imaginară, în care să pot trăi. Sunt ca tine. Un simplu om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *