Cum se alege un Papǎ

Papalitatea este una din cele mai vechi instituţii din lume. Pentru cǎ de curând Papa Benedict al XVI-lea şi-a anunţat retragerea, invocând vârsta şi problemele de sǎnǎtate, alegerea unui nou papǎ a devenit subiectul predilect al ziarelor şi revistelor din întreaga lume. Cum este, deci, ales un nou papǎ?

Ȋn mod normal, în cazul retragerii sau morţii Suveranului Pontif, Sfântul Scaun devine sede vacante. Atunci, toţi capii administrativi ai Bisericii demisioneazǎ, cu excepţia a trei oficiali- Camerlengo (cardinalul şambelan), Cardinalul Vicar general al Romei şi capul Tribunalului Apostolic. Camerlengo este şi şeful statului Vatican pe toatǎ perioada sede vacante, adicǎ pânǎ ce un nou Papǎ este ales.

Dupǎ anunţarea morţii sau retragerii fostului Papǎ, dar nu dupǎ mai mult de 20 de zile, Cardinalii se reunesc la Vatican. Ei stau la Casa Sf. Marta, în apropierea Bazilicii San Pietro. Cardinalii se adunǎ în Capela Sixtinǎ pentru a vota şi fac acolo un legǎmânt de credinţǎ. Uşile capelei sunt sigilate şi doar cardinalii pânǎ în 80 de ani pot vota.

Conclavul se desfǎşoarǎ fǎrǎ nicio interferenţǎ a lumii din exterior. Doar celor autorizaţi li se permite accesul în Casa Sf. Marta şi în Capela Sixtinǎ. Nimeni nu are voie sǎ comunice cu Cardinalii prin intermediul niciunei tehnologii. Ȋnainte de începerea conclavului se va auzi un „Extra omnes”, semn cǎ toţi cei care nu sunt cardinali sau autorizaţi sǎ fie prezenţi la Conclav, trebuie sǎ pǎrǎseascǎ Capela Sixtinǎ.

Pentru a deveni Papǎ, un candidat trebuie sǎ primeascǎ cel puţin douǎ treimi din voturile cardinalilor prezenţi. Fiecare Cardinal primeşte o hârtie pe care scrie „Eligo in summum Pontificem” (Ȋl aleg ca Suveran Pontif pe) şi pe care acesta scrie numele celui pe care-l doreşte ca viitor Papǎ. Cardinalul împǎtureşte foaia de douǎ ori, merge spre altar şi face un jurǎmânt de credinţǎ.

Dupǎ ce toţi Cardinalii au votat, voturile sunt citite cu voce tare. Dacǎ scrutinul nu reuşeşte sǎ numeascǎ un nou Pontif, voturile sunt arse, iar fumul care iese este negru şi este vizibil din Piaţa Sf. Petru. Odatǎ ce un candidat întruneşte numǎrul cerut de voturi, acesta este întrebat de cǎtre Decanul Colegiului Cardinalilor dacǎ acceptǎ poziţia de Suveran Pontif. Apoi, noul Papǎ îşi va alege numele dupǎ care doreşte sǎ fie cunoscut şi este îmbrǎcat cu veşmintele papale în Camera Lacrimilor. Voturile sunt arse din nou şi fumul care iese, alb, anunţǎ decizia întregii lumi. Odatǎ îmbrǎcat, noul Papǎ este anunţat pelerinilor adunaţi în Piaţa Sf. Petru: „Habemus papam”. Noul Pontif pǎşeşte pe balcon şi va rosti tradiţionala binecuvântare Urbi et Orbi.

Noul Pontif este apoi înscǎunat într-o ceremonie simplǎ în cadrul cǎreia i se dǎ un pallium, adicǎ o stolǎ de lânǎ albǎ cu cruci negre, şi Inelul Pescarului pe care-l va purta pânǎ la moartea sa.

 займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *