Cum scrii un plan de afaceri

Realizarea unui plan de afaceri este vitalǎ pentru construirea unei afaceri de succes. El reprezintǎ intenţia unui antreprenor de a începe un business şi este susţinut de o strategie coerentǎ pentru îndeplinirea lui. Planul implicǎ cercetare de piaţǎ, estimare a costurilor şi cheltuielilor, strategie de marketing, organizare, previziuni, statistici.

Probabil cǎ cel mai important lucru atunci când concepi un plan de business este acceptarea faptului cǎ acel plan este, de fapt, afacerea ta. Şi un lucru la fel de important este cǎ, oricât de exact ai fi fost în descrierea tuturor paşilor, aproape nimic din planul tǎu nu se va desfǎşura aşa cum ai prevǎzut tu. Dar e aşa cum trebuie sǎ fie şi tu trebuie sǎ munceşti pentru visul tǎu în fiecare zi.

Se spune cǎ nu destinaţia este importantǎ, ci cǎlǎtoria.  La fel merg lucrurile şi în afaceri. O sǎ-ţi ia timp sǎ ajungi unde îţi doreşti şi dacǎ singurul motiv pentru care intri într-o asociere este sǎ te pensionezi rapid, mai bine ţi-ai cumpǎra nişte bilete la loterie.

Ca un plan de afaceri sǎ producǎ, el trebuie sǎ atragǎ investitori. Iar investitorii investesc în oameni, nu în potenţialul planului de afaceri. Ei trebuie sǎ fie convinşi cǎ cei care încep o afacere pot livra rezultate. Cautǎ sǎ îţi formezi un anturaj din oameni capabili.

Nu în ultimul rând, îţi trebuie spirit de analizǎ. Dacǎ cineva e gata pregǎtit sǎ te “ajute” cu formule de succes sau sugestii, fii pregǎtit sǎ pui la îndoialǎ totul. Nu cheltui bani decât dacǎ eşti absolut sigur cǎ e cea mai bunǎ soluţie pentru tine la momentul respectiv (deşi nici atunci nu vei fi 100% sigur). Un plan de afaceri reuşit va şti sǎ sublinieze oportunitǎţile şi strategia ţinând, în acelaşi timp, cont de riscuri. Planurile de business care obţin finanţarea mult doritǎ combinǎ ştiinţa (date, cercetǎri) cu arta (scrisul însuşi) pentru a câştiga banii şi atenţia investitorilor.

Când scrii un plan de afaceri, nu uita cât de importante sunt urmǎtoarele aspecte: fezabilitatea afacerii, concizia şi simplitatea termenilor utilizaţi, studiul de piaţǎ, evidenţierea competiţiei, profilul echipei tale, profitul potenţial, buget de venituri şi cheltuieli. Si, mai ales, trebuie sǎ  conţinǎ ideea cǎ lucrurile se pot schimba. Un plan de business, prin excelenţǎ, poate fi mereu îmbunǎtǎţit, pentru cǎ piaţa este în continuǎ evoluţie. Nu uita şi de prioritizare sau de delegare. Ȋntr-o lume dominatǎ de competiţie, planul tǎu de business nu are altǎ şansǎ decât sǎ iasǎ în evidenţǎ.

Sursa

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *