Cum să-ți seduci daimonul. Cele 21 de reguli pentru scris ale Ericăi Jong

“The job of a writer is to seduce the demons of creativity and make up stories.”

 Vă spuneam în articolul precedent despre aprecierea (altor scriitorii de renume) de care s-a bucurat Erica Jong, despre cele 20 de milioane de exemplare în care s-a vândut primul său roman, sau despre cât de mulți oameni au luat-o drept un model. Observând naturalețea cu care ea pendulează între ficțiune, non-ficțiune și poezie, nu putem să nu ne întrebăm care este secretul său. Desigur, există o mulțime de voci răutăcioase care consideră că Erica e doar o glumă a lumii literare, sau care șușotesc tot felul de picanterii despre cum și-a croit ea drumul spre succes. Nu vreau să vorbim despre astfel de lucruri, știți și voi că ”Gossip is the opiate of the oppressed.” Mai bine să avem încredere în faptul că peste 20 de cărți n-ar fi putut să fie scrise de vreo non-valoare și să luăm aminte la cele 21 de reguli pentru scris pe care ni le-a oferit în Seducing the Demon (o carte despre care vă voi povesti mai multe în curând):

 

“You cannot tell the truth when words are corrupted, so language matters. It matters a lot. “

 1. Să ai încredere – nu cinism.

2. Îndrăznește să visezi.

3. Nu te gândi la publicare.

4. Scrie pentru plăcerea de a scrie.

5. Fă cititorul să întoarcă pagina.

6. Uită de politică. (lasă doar politicile personale să strălucească)

7. Uită de intelect.

8. Uită de ego.

9. Fii un începător.

10. Acceptă schimbarea.

11. Să nu crezi că mintea ta are nevoie de modificări.

12. Nu așteapta aprobare atunci când spui adevărul.

13. Folosește totul. (ca sursă de inspirație)

14. Amintește-ți că scrisul este periculos atunci când e bun.

15. Lasă sexualitatea să se strecoare în textele tale.

16. Uită de critici.

17. Spune adevărul tău, nu pe acela al lumii.

18. Amintește-ți să fii realist.

19. Amintește-ți să fii sălbatic.

20. Scrie pentru copilul din tine și din alții.

21. Nu există reguli.

În poza de mai jos puteți vedea biroul la care scrie Erica Jong, dar și câteva rânduri despre relația sa cu spațiul destinat scrierii:

 “I love to write early in the morning when the whole world is quiet except for the birds. Whether in New York City or Connecticut, I get more done between four a.m. and eight a.m. than at any other time during the day. I used to go to Venice to write because it was so peaceful and 6 hours ahead of New York. Now I try to recreate this peace wherever I am. Yoga stretches and alternate nostril breathing help. You want to feel you are still partly in the dream world–not quite awake. Sometimes, I just scribble anything for a time to get going. All writing is surrendering to your dream life. All writing is a form of surrender.”

 

 

 

 

 

Author: Elena Silvana

Scriu și citesc, iar asta îmi ocupă tot timpul. Cred în anticipație și în curiozitate ca fiind cea mai pură formă de insubordonare. Nici o poveste nu poate fi spusă fără poezie. Arta nu ar trebui să fie separată de viață ca și cum ar fi prea prețioasă pentru utilizarea de zi cu zi. Poate tocmai de aceea deviza mea este: dream, create, inspire.

1 thought on “Cum să-ți seduci daimonul. Cele 21 de reguli pentru scris ale Ericăi Jong”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *