Cum să te uiţi la lucruri altfel (cărţi pentru arhitecţi)

Cred că prima dată când am început să mă uit mai atent la clădirile din oraşul meu adoptiv a fost după ce-a dintâi participare la Vânătoarea de comori arhitecturale. Brusc, casele aveau suflet şi-n exterior, iar toate accesoriile lor din cărămidă mă învăţau să fiu mai receptivă la tot ce are vechi şi frumos un oraş.

Zicea Alain de Botton în a sa Arhitectură a fericirii: “Construim aşa cum scriem: pentru a ţine socoteala lucrurilor care contează pentru noi”. Iar atunci când citim o carte de arhitectură înţelegem mai bine realitatea din faţa noastră, rolul acesteia fiind în primul rând acela de a interpreta şi explica. Sau aşa cum zicea cineva odată, o carte de arhitectură e ca un prieten bun pentru că are opinii şi te încurajează să vezi lucrurile dintr-un anume punct de vedere, nu se jenează să-ţi îndrepte privirea într-acolo, iar preferinţele şi antipatiile îi sunt clare încă de la început.

Cărţile de mai jos sunt cărţi care te vor ajuta să îţi construieşti o viaţă bună şi să găseşti la orice colţ de stradă lucruri care să te bucure. Sunt printre ele ghiduri de călătorie spre destinaţii exotice sau uzuale, atât de dragi arhitecţilor, fie că aceştia vor sau nu să le aibă la îndemână atunci când rătăcesc prin oraşele respective. Sunt cărţi de literatură care provoacă la reflecţie şi care fac cel mai bine legătura dintre forma fizică a oraşelor şi viaţa socială dinăutrul acestora (The Age of Innocence sau Washington Square). Sunt biografii care aduc şi ele un plus de valoare oricărei noptiere de arhitect.

Mai sunt şi cărţi care vor face arhitectul din tine să gândească într-un mod diferit, cărţi care îţi vor spune cum a ajuns lumea la arhitectură şi cum a afectat arhitectura lumea. Clădirile cele mai impresionante pot fi interpretate în multiple feluri, asemeni muzicii şi artei. Fiecare le vede cu propriii săi ochi şi ele au însemnat lucruri diferite în diferite momente din istorie şi vor însemna altceva în viitor. Aşa cum nu putem epuiza un Mozart, un Bach sau un Picasso, acelaşi lucru îl putem spune şi despre Le Corbusier sau Frank Lloyd Wright.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *