Cum să te bucuri de o carte al cărei subiect deja îl ştii?

de Tomata cu ScufițăAproape toţi cititorii (dacă nu chiar toţi) s-au gasit, măcar o dată în viaţă în situaţia de a respinge o carte pe motiv că deja ştiau ce se întamplă în ea. Fie pentru că i-au văzut ecranizarea, fie pentru că toată lumea vorbea despre ea şi cantitatea de detalii cunoscute era prea mare.

Şi, totuşi, e păcat să nu citim unele cărţi doar pentru că ştim deja ce se va întâmpla. La fel cum ne bucurăm de o carte despre care nu ştim nimic, dar al cărei subiect este previzibil, la fel ne putem bucura şi de una despre care ştim mai multe lucruri. La urma urmei, tot farmecul unei cărţi stă în talentul scriitorului de a ne-o spune cât mai frumos.

Mai jos sunt câteva sfaturi, pe care, dacă le pui în aplicare, te pot ajuta să savurezi cartea şi când n-ai ştii nimic despre ea.

1. Începe să citeşti cartea, chiar dacă acea voce din capul tău îţi repetă că nu merită efortul, pentru că oricum ştii ce urmează. Lasă primul capitol sau primele 50 de pagini să te convingă dacă merită să îţi pierzi timpul cu ea sau nu. Poţi avea surprize şi felul în care este scrisă să te captiveze atât de mult încât să nu vrei să o laşi deoparte.

2. Aşteaptă-te să îţi placă ce citeşti. Chiar dacă ştii finalul sau unul din evenimentele cheie ale cărţii, poate nu ştii şi de ce s-a întâmplat aşa. Nu îi lăsa pe cei care ţi-au stricat plăcerea de a descoperi singur intriga să decidă pentru tine. Lectura e un lucru foarte subiectiv şi n-are nici un rost să-ţi însuşeşti părerile altora. În plus, sunt multe alte detalii din carte pe care n-ai cum să le cunoşti oricât de mult ai citi înainte despre subiect sau oricât ţi-ar povesti altcineva. Rămân încă multe lucruri de descoperit, chiar şi când ţi s-a servit un spoiler. Aşteaptă-te ca parţile comice sau triste să fie mai mult decât ţi-au povestit alţii, pentru că e destul de greu să redai tonul unei situaţii cu aceeaşi intensitate sau originalitate cu care a făcut-o autorul.

3. Fii sceptic în legătură cu ceea ce crezi că ştii despre carte. Nu te gandi prea mult la ce ţi s-a spus sau la ce ai citit despre subiect, pentru că, mai mult ca sigur, majoritatea erau păreri subiective şi asta nu înseamnă că trebuie să fie reprezentativ şi pentru tine. În plus, citind singur o carte, poţi găsi că părerea pe care ai primit-o deja de la altcineva este eronată sau total pe dos interpretată.

4. Nu uita că ecranizările şi cartea nu sunt întotdeauna acelaşi lucru. Foarte puţine cărţi se bucură de o punere în scenă fidelă, care să se ridice la adevărata valoare a cărţii. Gândiţi-vă de câte ori aţi fost dezamăgiţi de film după ce aţi citit cartea sau cât de mult v-a plăcut cartea după ce aţi văzut filmul. Deşi se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte, în lumea filmului, de foarte multe ori imaginile, pur şi simplu, nu pot reda intensitatea cuvintelor, a senzaţiilor, a sentimentelor şi a trăirilor. Unde mai pui că filmul nu poate cuprinde toate detaliile, nu cunoaştem motivaţiile personajelor sau amănunte de substrat, care de fapt completează opera literară. Plus că la Hollywood, finalurile sunt de multe ori schimbate şi ce scrie în carte nu corespunde cu ce vedem pe ecran.

5. Un alt lucru pe care trebuie să îl ştii e că nici un spoiler nu poate altera valoarea unei cărţi bune. Există cititori care recitesc anumite romane nu de două ori, ci de mai multe ori, doar pentru că le-a plăcut cum au fost povestite întâmplările sau pentru că impresia transmisă a fost foarte puternică.

6. Uneori, un spoiler poate fi o motivaţie foarte puternică pentru a citi o carte. Unii cititori chiar caută să ştie cât mai multe despre ce urmează să se întâmple pentru că le stimulează curiozitatea şi îi scuteşte de surprize neplăcute.

Aşadar, nu lăsa un spoiler să-ţi strice bucuria de a citi o carte grozavă.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: aralya

Loving person, people watcher & listener, german teacher, enjoys working @Books Express Write me an e-mail at bogdana@books-express.ro

4 thoughts on “Cum să te bucuri de o carte al cărei subiect deja îl ştii?”

 1. Chiar ca ma dezamagesc oamenii cand ii aud: “Nu mai am nevoie sa citesc cartea… am vazut filmul!”
  Intradevar filmul nu poate reda tot ce este in carte, oricat de fidel ar fi cartii.

  Ultima carte citita dupa ce am vazut filmul a fost “Time Travenerl’s Wife”. Recomand filmul, chiar a fost bun. Dar pe mine, din contra, m-a facut sa cumpar cartea, sa aflu “dedesupturile” povestii si intradevar… E una din cele mai interesante carti pe care am avut ocazia sa o citesc. Filmul e bun in sensul ca reda bine povestea, te emotioneaza datorita vizualului… Insa cartea… te emotioneaza datorita nivelului personal ia care este prezentata povestea, iti ofera aceeasi poveste, dar intr-un mod mult mai detaliat, mai elaborat. In carte afli ce gandesc personajele filmului in diferitele scene si pot spune ca citind cartea a dat si mai mult farmec povestii.

  Ideea e ca daca iti place un film facut dupa o carte… Citeste cartea, iar povestea va deveni cu atat mai valoroasa si mai plina de farmec. Cel putin asta este experienta pe care am avut-o eu de fiecare data. Asa ca succes si spor la citit. 🙂

 2. Pentru că sunt un ignorant nu am citit până acum Robert A. Heinlein. Nu știu de ce mi-a scăpat. Tot liceul am citit cam orice SF mi-a picat în mână. Iar în spiritul acestui articol o să încep cu “Starship Troopers” 🙂 Îmi spusese un prieten că filmul este o chestie superficială și comercială care nu are nici o legătură cu cartea dar totuși nici atunci nu am căutat cartea, repar acum greșeala.

 3. Eu am citit Anna Karenina desi ii stiam finalul. Ii stiam si povestea cu Vronski si stiam si de Karenin una alta. Da’ nu stiam nimic despre Kitty si Levin, despre cat de frumos sunt construite personajele lui Tolstoi si despre cat de mult mi-au placut toate personajele, mai mult decat Anna, in orice caz.

  O singura carte am citit care mi-a placut mai putin decat filmul (am citit-o dupa film) – Girl interrupted. Cartea nu mi-a spus absolut nimic. Dar nu o sa las un exemplu sa-mi strice alte bucurii. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *