Cum să scrii o carte sau The Snowflake Method

Randy Ingermanson şi-a dorit întotdeauna să scrie o carte. În copilărie citea foarte mult însă avea înclinaţii spre partea teoretică, excelând la materii precum matematică, fizică, istorie. Acestea l-au urmărit inclusiv până în facultate, obţinând doctoratul în fizică teoretică.

Apoi, ceva ciudat s-a întâmplat. Imboldul de a scrie a reapărut şi, cu toate că nu este de aşteptat de la un fizician să scrie ficţiune, inevitabilul s-a produs. După zece ani de practică, a reuşit să publice roadele muncii sale şi să intre în comunitatea autorilor apreciaţi.

Ceea ce aduce Randy Ingermanson în plus şi îl diferenţiază de ceilalţi autori este că a împărtăşit cu cititorii săi o metodă proprie și ingenioasă de a schiţa o carte – înainte de a începe să o scrii: un plan. The Snowflake Method. Paşii sunt simpli şi logici, aşa cum doar un om de ştiinţă îi poate concepe, şi uşor de urmat.

 1. Primul pas este să scrii rezumatul cărţii tale într-o singură propoziţie de maximum 15 cuvinte. Nu te grăbi. Această propoziţie trebuie să fie imaginea de ansamblu a poveştii tale şi să descrie perfect subiectul cărţii tale. De exemplu: “Un om de ştiinţă călătoreşte înapoi în timp pentru a-l ucide pe apostolul Paul”.
 1. Acordă-ţi o oră pentru a dezvolta propoziţia de la punctul unu într-un paragraf. Scrie despre locul unde are loc acţiunea, dezastre majore şi finalul. Încearcă să nu scrii mai mult de 5 propoziţii.
 2. A venit vremea să te ocupi de personajele din cartea ta. Alocă-ţi câte o oră pentru fiecare personaj principal şi scrie câte o pagină pentru fiecare, în care să menţionezi: numele, care este povestea sa, care este rolul/scopul său în povestea ta, ce anume îl/o împiedica să-şi îndeplinească scopul, ce va învăţa personajul din această experienţă.
 3. La acest punct deja vei avea o imagine destul de bună despre direcţia în care se va îndrepta cartea ta. Acum este momentul să dezvolţi povestea. Ia fiecare propoziţie de la punctul 2 şi transform-o într-un paragraf întreg. Fiecare paragraf (mai puţin ultimul, care trebuie să descrie finalul cărţii) trebuie să se termine cu un dezastru. La final, ar trebui să ai o pagină care să cuprindă schema cărţii tale.

 

 1. Alocă-ţi o zi sau două şi scrie câte o pagină pentru fiecare personaj major şi câte jumătate de pagină pentru celelalte caractere. Fiecare personaj va trebui să descrie acţiunea din punctul său de vedere.
 2. Pentru acest pas va trebui să munceşti o săptămână. Ia fiecare paragraf de la punctul 4 şi dezvoltă-l astfel încât să ajungi la 4 pagini care să conţină rezumatul cărţii tale.
 3. Încă o săptămână pentru a dezvolta personajele tale până la cel mai mic detaliu: data naşterii, cum arată, ce trecut au, ce dorinţe şi planuri de viitor, dar cel mai important, cum se vor transforma personajele tale până la finalul acestei cărţi?
 4. La acest punct, va trebui să reciteşti cele 4 pagini (de la punctul 6) şi să faci o listă cu cele mai importante capitole care să formeze cartea ta. Cea mai practică metodă este să foloseşti un fişier excel în care te poţi organiza foarte uşor şi poţi împărţi cartea în capitole şi ce să conţină fiecare, în linii mari. Fiecare linie a fişierului excel să conţină câte o scenă, în dreptul cărora poţi adăuga două coloane: una să conţină personajele implicate/”vocea” şi-n cealaltă poţi scrie pe scurt ce se întâmplă.
 5. Opţional: întoarce-te la pagina Word şi scrie o scurtă descriere a cărţii tale. Ia fiecare linie din fişierul excel şi dezvolt-o, completând cu dialoguri sau ce altceva vrei să mai adaugi. Schiţează care sunt motivele sau generatorii de conflict în povestea ta iar dacă nu ai, trebuie neapărat să aduci ceva conflict între personaje sau în poveste, pentru a da viaţă cărţii tale.
 6. În acest punct, povestea ta este dezvoltată şi are un început şi sfârşit. Şi ce dacă este un draft. Ai o bază pe care poţi dezvolta şi îmbunătăţi. Va trebui de asemenea să iei o pauză şi să priveşti povestea cu “fresh eyes”, pentru a clarifica situaţiile în care o scenă nu are logică sau nu are continuitate. În acest punct îţi dai seama cum vor rezolva personajele tale conflictele personale şi cum vor învinge până la final. Pentru că tu ştii că totul va fi bine la final, dar va trebui să scrii şi despre cum se va întâmpla asta.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Andreea Rau

Visez cu ochii deschişi. Citesc. Scriu. Cânt, atunci când nu mă aude nimeni. Sunt fericită, uneori. Vreau să evadez din realitate şi să-mi construiesc o lume imaginară, în care să pot trăi. Sunt ca tine. Un simplu om.

1 thought on “Cum să scrii o carte sau The Snowflake Method”

 1. To sum up what everyone has mentioned, I’d personally try to eat healthful, healthy foodstuff for that following number of months and eat at your upkeep degree alternatively of attempting to weight loss http://rewishes.com. Give your rate of metabolism a modify to get better.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *