Cum să scrii o carte în timpul liber

Mulți oameni spun că și-ar dori să scrie o carte. Dar câți dintre ei au curajul să se și apuce? Parcă niciodată nu găsesc momentul potrivit. Dacă și tu vrei să scrii o carte, fă-o acum! Ai ideea, știi despre ce vrei să fie, parcă o și vezi în librării, în vitrină. „Without action, an idea is nothing”, spun mulți experți, și este adevărat. Degeaba există în capul tău dacă nu e și pe foaie. Parcă nici nu îți vine să te apuci. Știu, am trecut prin asta și eu, încă trec. Am zeci de pseudo-romane începute, zeci de povești, nimic concretizat, toate în draft. Și așteaptă săracele. La fel și ideile din capul meu, sunt încă acolo, după mult timp. Știu fiecare roman pe dinafară, dar nu le-am terminat. De ce? Pentru că nu am curaj.

Stephen King spunea: “The scariest moment is just before you start.”  

E o luptă zilnică pe care o port cu mine însămi, să ma fac cumva să stau pe scaun și să încep să scriu și să nu mă mai opresc, să las ideile să curgă liniștite, fără întrerupere. Ați auzit de cuvântul „procrastination”? Asta se întâmplă. Amânăm, cât mai mult dacă se poate.

Lupta cu timpul. Când?

Cea mai banală și des întâlnită scuză este : „Nu am timp.” Nu păcăliți pe nimeni altcineva decât pe voi. Știu, pentru că asta am făcut și eu. La mine însă se aplică scuza asta, doar de data asta, pentru că într-adevăr lucrez foarte mult. Dar la voi? Când prietenii îmi spun că ar vrea să scrie, dar sunt prea ocupați, au copii, au joburi care le ocupă tot timpul, nu îi cred. Se mint pe ei și automat și pe mine. Nu vă trebuie mai mult de 20-25 minute de trei ori pe zi ca să scrieți, dacă chiar nu aveți timp, așa cum spuneți.

Să facem o simulare. Lucrați 9 ore pe zi, aveți doi copii și seara când veniți trebuie să vă petreceți puțin timp cu ei, cu persoana iubită, cinați, faceți un duș și vă puneți în fața televizorului. Ce e greșit în această frază? Ultima parte, bineînțeles. În loc să pierdeți timpul la televizor, să revedeți aceleași filme, să urmăriți emisiuni slabe, needucative, nu ar fi mai bine să vă așezați în fața laptopului și să începeți să tastați? Petreceți o oră scriind și lucrurile se vor schimba. Bun, nu ați scris de 3 ori pe zi, dar ați scris continuu o oră.

Jeff Goins spunea: “Spending five hours on a Saturday writing isn’t nearly as valuable as writing thirty minutes every day of the week.” Știa el ce spune. Nu lăsați pe weekend că nu veți fi eficienți. În fiecare zi, o oră, 30 minute, depinde de timpul care chiar vreți să îl alocați scrisului. Vă găsiți timp. Există.

Scrieți în pauza de masă când sunteți la birou. În loc să pierdeți o oră mâncând și bârfind aceleași lucruri cu colegii mai bine vă retrageți în biroul vostru și începeți să scrieți după ce terminați rapid prânzul. O să observați că ideile vor curge. Există ceva ce se numește „egoism sănătos”, alocați-vă timp pentru voi, detașați-vă de tot și de toate și faceți ceva ce vă place.

Acum nu rămâne decât să vă așezați într-o poziție confortabilă și să începeți să scrieți. Nu așteptați să vină inspirația. Puneți pe hârtie tot ce vă trece prin minte. Porniți cu ideea principală a cărții. De aici vor pleca celelalte detalii. Creați o schiță a romanului în care să includeți personajele(detalii despre ele), locuri, timpul, acțiunea.

Important este ca atunci când vă porniți să scrieți să faceți doar asta, să nu vă distragă nimic atenția. Chiar dacă greșiți ceva, un cuvânt, uitați litere, nu pierdeți timpul corectând și făcând modificări. Nu a venit momentul pentru ele. Există etapa editării care urmează abia după ce terminați romanul. Atunci vă veți întoarce la prima pagină, veți citi ce ați scris și veți face modificările necesare.

 Acum că v-ați făcut curaj să scrieți, ați găsit și timp, iar ideile curg nepotolite, nu îmi rămâne decât să vă urez spor la treabă și inspirație plăcută. Nu vă preocupați cu detalii precum publicarea, publicitatea, editarea, critica. Tot ce contează acum este povestea din capul vostru care merită pusă pe hârtie, merită să prindă viață.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *