Cum să… mănânci cu beţişoarele chinezeşti

Probabil că şi tu te-ai descoperit neputincios când, invitat la un restaurant chinezesc, ţi-ai dat ochii peste cap în faţa dexterităţii pe care toţi cei din jurul tău o manifestau în manipularea beţişoarelor chinezeşti. Poate chiar te-ai gândit că toată lumea e mai pricepută decât tine şi uşurinţa pe care ei o au n-o să fie niciodată a ta. Dar poate îţi doreşti să înveţi, la fel ca mine, mai ales pentru a mânca ceva mai încet decât o faci cu ajutorul unei furculiţe.

Dificilă la prima vedere, secretul mânuirii beţişoarelor chinezeşti stă în învăţarea corectă a gesturilor şi, bineînţeles, în exerciţiu.

Începem cu poziţionarea beţişoarelor în căuşul mâinii:

Beţişorul de jos se află între inelar şi degetul mijlociu, astfel încât să se sprijine pe muchia inelarului, iar degetul mijlociu să-l ţină strâns ca acesta să nu se mişte din loc.

Beţişorul de sus glisează între degetul mare şi arătător. El e mişcat în sus şi în jos cu ajutorul arătătorului, iar mişcarea va face ca beţişoarele să se deschidă şi să se închidă, aşa realizându-se apucarea mâncării.

Pe măsură ce exersează, oamenii îşi dezvoltă o tehnică proprie pentru că învaţă ce funcţionează pentru ei şi ce nu. Nu există cu adevărat o variantă corectă sau greşită a manevrării beţigaşelor – deşi puritanii n-ar fi de acord cu afirmaţia aceasta -, dar este exact acelaşi lucru cu a ţine un pix în mână: scopul este să scrii; la beţişoare, ţelul este să aduci mâncarea spre gură.

Cu toate acestea, sunt câteva lucruri pe care trebuie şi pe care nu trebuie sub nicio formă să le faci:

Nu împunge mâncarea cu beţişoarele, ai da dovadă de proaste maniere.

Nu îndrepta beţişoarele spre oameni, acest gest e considerat nepoliticos.

Foloseşte beţişoarele pentru a tăia mâncarea în bucăţi mai mici. Din moment ce nu ai la dispoziţie un cuţit, este acceptabil să foloseşti beţişoarele cu scopul acesta. Faci asta prin a presa bucata mai mare între beţişoare şi sfărâmând-o în două.

Foloseşte beţişoare de lemn sau bambus ca să exersezi şi să înveţi, sunt mult mai uşor de folosit decât cele din plastic sau metal.

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *