Cum să… îţi administrezi mai bine bugetul personal

Educaţia financiară ar trebui învăţată în şcoală pentru că, mai devreme sau mai târziu, toţi ne lovim de acest aspect. Oamenii ar trebui nu numai să ştie cum să economisească, dar şi cum să se descurce cu un buget relativ limitat, atunci când situaţia o cere.

Învăţăm matematică în şcoală, dar ca adulţi, puţini dintre noi au capacitatea de a crea un buget sau de a investi pentru viitor. Cei mai mulţi dintre noi nu ştim cu adevărat nici ce înseamnă şi ce face un card de credit.

Începutul ar trebui să constea într-o serie de întrebări la care să răspunzi cu onestitate şi în cunoştinţă de cauză. E posibil să dureze până vei avea toate răspunsurile, aşa că o doză de răbdare este necesară. Esenţial e să ştii câţi bani câştigi pe lună, câţi cheltuieşti, ce parte din sumă merge pe datorii (dacă acestea există) şi, în general, cum faci ca să nu cheltuieşti mai mult decât câştigi.

Regulile sunt simple:

  • Nu cheltui mai mulţi bani decât câştigi. Pare logic şi natural, dar se intră foarte uşor într-o spirală a datoriilor şi se scapă foarte greu de ele. Pe de altă parte, şi dacă vei cheltui exact atât cât câştigi, nu vei avea nimic pus de-o parte pentru urgenţe (ele apar întotdeauna şi e mai bine să fii pregătit). Atunci când cheltuieşti mai puţin, ai posibilitatea de a economisi, de a te pregăti pentru viitor şi de a face faţă crizelor pe care viaţa ţi le pune în faţă inevitabil.

  • Încearcă să îţi faci banii să facă mai mulţi bani. Investeşte! Ştiu că suntem învăţaţi să-i ţinem la ciorap, dar banii nu se înmulţesc aşa. Pune-i într-un cont de investiţii sau începe o afacere, dacă eşti pregătit pentru asta! La fel, poţi investi în tine, mergi la şcoală, fă un curs care pe viitor te poate duce spre un job mai bine plătit.

  • Planifică! Viitorul e mai aproape decât îţi poţi închipui şi nu înseamnă să te gândeşti doar la pensionare. Un fond de urgenţe în care să depui lunar te va scoate la liman atunci când vei avea de făcut reparaţii la maşină sau chiar probleme medicale. Deşi pare departe, e bine să te gândeşti şi la acel moment în care nu vei mai lucra.

Atunci când începi să te gândeşti la lucrurile acestea (cât mai devreme, suntem sfătuiţi), cel mai bine e să ştii cum să îţi faci bugetul. Începe prin adunarea tuturor veniturilor şi scade cheltuielile obligatorii (chirii, lumină, gaze, mâncare, telefon etc). Ce rămâne poate fi alocat pentru alte cheltuieli sau pentru economisire.

Personal, reacţionez foarte bine când îmi plătesc toate facturile la timp. Nu mă mai gândesc la ele după aceea, nu mă irită faptul că e ceva neplătit şi, astfel, nu risc acumularea unor datorii cu care nu m-aş simţi deloc confortabil. De asemenea, dacă nu anticipez nicio urgenţă în luna respectivă, retrag o mică parte din bani (5-10%) şi îi pun în contul de economii. Nu las pe o altă dată asta, ştiu că e posibil ca mâine, banii aceia să nu mai existe. De asemenea, plătesc mereu facturile cu online banking şi economisesc, astfel, şi timp, şi bani.

E bine şi recomandat de specialişti să avem o sumă mică pusă deoparte pentru cheltuieli personale (ocazionalul ieşit în oraş, cărţi, teatru, film etc). Dacă există şi aici un buget, nu te vei mai simţi vinovat în legătură cu diminuarea finanţelor. E bine să-ţi ajustezi bugetul în funcţie de vârstă, venituri, ţelurile financiare şi de ceea ce crezi tu că e important. Dar cu cât vei economisi mai mult, cu atât mai mulţi bani vei avea când va trebui să-ţi cumperi ceva esenţial (o casă, o maşină, etc).

Realizarea bugetului reprezintă în ultimă instanţă cea mai bună metodă de a şti exact unde merg banii tăi şi de a-i planifica în funcţie de nevoi şi dorinţe. Singurul lucru important este să decizi câţi bani repartizezi pentru fiecare categorie de cheltuieli (în afara celor fixe, desigur).

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *